Bouwwerken

Bijna 4 op de 5 bouwvacatures te vinden in Vlaanderen

Deze week trok Embuild aan de alarmbel dat veel bouwbedrijven niet anders kunnen dan hun activiteiten uitstellen of verminderen vanwege een personeelstekort. Op dit moment zijn er 14.000 openstaande vacatures in de sector en daarvan bevindt zich 78% in Vlaanderen. Vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen lopen de tekorten hoog op. In Vlaams-Brabant en Limburg zijn de bouwbedrijven ook op zoek naar personeel, maar zijn er minder grote bedrijven en ligt het aantal vacatures iets lager.

Begin deze week heeft Embuild bericht dat er 14.000 openstaande vacatures zijn in de bouwsector en dat bouwbedrijven meer en meer werven uitstellen of helemaal niet worden opgestart. Maar liefst 78% (11.000) van deze vacatures bevinden zich in Vlaanderen. [1]

VDAB heeft het voorbije jaar 24.320 vacatures ontvangen voor bouw, electro-technieken en hout en eind december stonden nog 6.878 vacatures (28%) open. De profielen die de Vlaamse bouwbedrijven zoeken, worden steeds meer divers. Zo is men in bijna 3 op de 5 vacatures (58%) op zoek naar bouwvakkers die graag de handen uit de mouwen steken. Een nieuwe tendens is ook de groeiende vraag naar midden- (27%) en langgeschoold (15%) personeel zoals werf- en projectleiders, calculators, BIM-tekenaars en techniekers. Iedereen met goesting om in de bouw aan de slag te gaan, is welkom en kan via ‘training on the job’ verder opgeleid worden.

Maar er zijn sterke regionale verschillen: West-, Oost-Vlaanderen en Antwerpen registreerden in 2022 elk bijna 7.000 vacatures in de VDAB-databank. Voor Limburg (2.590) en Vlaams-Brabant (1.310) ligt dat aantal een stuk lager (zie grafiek 1).

Grafiek 1: Geografische spreiding van de ontvangen vacatures bij VDAB voor 2022.

Deze regionale verschillen zijn deels te verklaren door het aantal grote bouwbedrijven die in West-, Oost-Vlaanderen en Antwerpen gevestigd zijn (zie grafiek 2).

Grafiek 2: Vlaams-Brabant kent een hoger aandeel kleinere ondernemingen:

Het hoger aandeel kleinere ondernemingen in Vlaams-Brabant. Daarnaast heeft Vlaams-Brabant het laagste aantal arbeidsplaatsen in de bouw (zie grafiek 3).

Grafiek 3: Evolutie van het aantal arbeidsplaatsen in de bouw

Het blijft ook erg moeilijk om de vacatures in de verschillende provincies in te vullen: zo geraken 26% van de vacatures in Antwerpen en 23% in West-Vlaanderen niet ingevuld. In Oost-Vlaanderen is dit zelfs 36% (zie tabel 1).[2]

“De volgende jaren zal de vraag naar bouwpersoneel enkel toenemen als gevolg van het vertrek van de babyboomers uit de sector, de komst van nieuwe bouwberoepen, steeds meer energierenovaties en het toenemende belang van duurzame bouw- en infrastructuurprojecten die Vlaanderen klimaatbestendig en future-ready maken. Simulaties tonen aan dat het alles bij elkaar om een groei gaat van 30.000 extra bouwjobs tegen 2030 en van meer dan 50.000 tegen 2050. Daarom dient de sector samen met de overheid de instroom van arbeidskrachten uit binnen- en buitenland optimaal te activeren”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in