Sleutel-op-de-deur

Bijna 1 op 2 vindt kopen en renoveren duurder dan nieuwbouw

48% van de Belgen met plannen om een woning te kopen, te bouwen of te renoveren, meent dat kopen en renoveren uiteindelijk duurder is dan een nieuwbouw. Dat stelt Woningen Blavier vast in een bevraging in de Belgische woonmarkt.
Een lagere instapkost en de mogelijkheid om werken te spreiden, zijn belangrijke redenen om voor het kopen en renoveren van een bestaande woning te kiezen. Hoewel 80% bereid is om energiebesparende werken te doen, heeft slechts 1 op 2 concrete plannen hiervoor. De financiële drempel en onrust over premies zijn belangrijke hindernissen. Hoewel kopen en renoveren in de lift zit, gaat dit vaak ten koste van de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de woningen in ons land.
 

Renoveren betaalbaarder ten koste van energie efficiëntie

44% van de Belgen met plannen voor de aankoop en renovatie van een woning heeft een startkapitaal van minder dan 50.000 euro. Hierdoor is 30% verplicht om de volledige som te lenen.Het gemiddelde budget voor de aankoop van een woning bedraagt 200.000 euro. Daar bovenop, besteedt 32% nog eens 25.000 à 100.000 euro aan de verbouwing van hun woning. Uiteindelijk stelt 48% vast dat kopen en renoveren duurder is dan nieuwbouw als je de renovatiekost en energiefactuur meetelt.
“Vele jonge gezinnen vallen terug op de koopmarkt om de investering te kunnen spreiden. Dat is bijzonder jammer gezien die woning veel slechter scoren que energieprestatie en bouwen uiteindelijk zelfs goedkoper is. Vandaag is bouwen zelfs financieel interessanter dan enkele jaren geleden!” weet Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier.
 

Nood aan slim beleid

De deelnemers aan het onderzoek zijn voorstander van een beleid dat de juiste prioriteiten stelt. Zo is 37% voorstander van het promoten van afbraak van te oude woningen. Ook de financiering moet beter geregeld worden. Zo zegt 65% van de respondenten dat hypothecaire leningen voor nieuwbouw voordeliger moeten zijn omdat nieuwbouw energie efficiënter is dan renovatie.
Algemeen wil 78% dat banken rekening moeten houden met de geraamde energiebesparing en meerwaarde van energiezuinige investeringen voor het toekennen van een hypothecaire lening.
“Er is duidelijk nood aan een evenwichtiger beleid. Indien de overheid de energie ambities wil halen voor het volledige woningenpark, dan is er nood aan een gelijklopende visie en beleid voor bestaande en nieuwe woningen,” meent Stefan Hallez.

Meer info: www.blavier.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in