Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Betonfilosoof Eric Coeman maakt meubilair uit beton

Betonfilosoof Eric Coeman speelt in op het trendy gebruik van beton en ontwerpt op maat gemaakte meubelen en objecten uit beton. Hij kiest daarbij voor krachtige en pure lijnen.


De tijd dat beton saai en kleurloos was, is voorbij. Steeds meer mensen kiezen bij het bouwen van hun woning voor beton. Ook in hippe lofts vind je steeds vaker beton als decoratief element.
De laatste jaren zijn de creatieve mogelijkheden van beton zo enorm toegenomen dat dit robuuste bouwmateriaal nu ook synoniem staat voor decoratief, origineel en trendy. “Betonfilosoof” Eric Coeman is één van de bezielers van de nieuwe, decoratieve mogelijkheden van beton. Coeman’s credo: trendy, op maat gemaakte meubelen en objecten uit beton. Hij verkiest daarbij pure en krachtige lijnen, kubusvormen en rechthoeken en legt zichzelf daarbij hoge kwaliteitscriteria op.

Functioneel en ultraveelzijdig
Beton is een natuurlijk materiaal dat samengesteld wordt uit grondstoffen die van nature beschikbaar zijn in ons land, zoals kalksteen, grind, zand en water. De voordelen van het werken met beton zijn veelvuldig: beton is naast een uiterst robuust en duurzaam materiaal ook nog eens volledig recycleerbaar en draagt dus zorg voor het milieu. Beton draagt ook bij tot het akoestisch comfort dankzij zijn optimale geluidsabsorptie en –isolatie, en functioneert uitstekend als thermische regulator door zijn grote thermische inertie. Tot slot is beton eveneens één van de meest brandveilige materialen.

De laatste jaren bedenken designers en ingenieurs steeds meer nieuwe technieken en mogelijkheden om beton her uit te vinden: de integratie van optische vezels, de weergave van beelden (zeefdruk)… alles is mogelijk. De verbeelding en gedurfde technieken van ingenieurs en ontwerpers kennen geen grenzen…

De creatieve mogelijkheden van beton zijn dan ook enorm toegenomen: lichtdoorlatend beton, zeefdrukbeton, ultra-hogesterktebeton, zelfreinigend beton….

Decoratieve look
De uit Kortrijk afkomstige Eric Coeman is een heuse referentie op het gebied van beton. Hij is al meer dan 30 jaar actief in de betonwereld en staat in West-Vlaanderen en ver daarbuiten gekend om zijn bijzondere, originele creaties. Zijn meubels en andere objecten worden niet alleen bij ons gesmaakt; ook in Nederland en Frankrijk loopt het stilaan storm voor deze stuk voor unieke betonkunstwerkjes.

Het creatieve en artistieke erfde hij van zijn vader. Na een opleiding als bouwkundig tekenaar en 8 jaar aan de Academie van Kortrijk, werkte Coeman als bouwkundig tekenaar, werfleider en zelfstandig aannemer.
In de loop der jaren raakte hij geïntrigeerd door de veelzijdigheid en architecturale vrijheid van beton en zo besloot hij in 1977 zijn eigen atelier voor betonproducten te openen.

Coeman’s credo is: op maat gemaakte meubelen en objecten uit beton. Hij verkiest pure en krachtige lijnen, kubusvormen en rechthoeken en legt zichzelf daarbij hoge kwaliteitscriteria op. Oorspronkelijk vervaardigde hij enkel wijnnissen uit beton, ook nu nog een echt succesproduct, maar in de loop der jaren specialiseerde Coeman zich in keuken- en badkamermeubels, trappen, lampen en tegels uit beton. Alles is mogelijk zolang het maar decoratief én functioneel is.

Naast meubels en objecten voor particulieren en bedrijven, leverde Coeman reeds werken voor het Rubenshuis in Antwerpen (Architect Beel), voor de stad Kortrijk en voor Panamarenko (Art beurs).

The City of Lights
Met zijn meest recente work in progress “The City of Lights”, een artistiek samenspel van beton, glas en licht, brengt Coeman een hommage aan de wolkenkrabbers van New York en aan hun architecten.

Het idee kwam er toen Coeman zijn dochter ging bezoeken in New York. Eric Coeman raakte gefascineerd door de ontzagwekkende torens van The Big Apple. De torens lieten een danige indruk na dat Coeman ze ging gebruiken als uitgangspunt voor zijn meest recente werk “The City of Lights”.
De torens worden in het werk samengebracht in één enkele ruimte en vormen als het ware een eiland. Volgens Coeman winnen de bouwwerken in zijn project aan zuiverheid door te werken met drie essentiële elementen: (gepolijst) beton, glas en licht.

Het is de bedoeling het werk bij voorkeur in zijn geheel te gaan verkopen, maar de lichttorens uit beton zouden ook afzonderlijk besteld kunnen worden. Origineel en toch toegankelijk voor het grote publiek.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in