Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Beton is bron van energiebesparing

Beton kan dankzij zijn thermische inertie een hulpmiddel zijn om energie voor de verwarming te besparen in de woning. Bij een doordacht ontwerp kan airco zelfs totaal overbodig gemaakt worden en dit met behoud van comfort voor de bewoners.


Thermische inertie is een eigenschap van compacte en zware materialen, zoals beton. Zij zorgt ervoor dat thermische energie wordt opgeslagen en later geleidelijk weer wordt afgegeven. De Europese richtlijn inzake energieprestaties van gebouwen (2002/90/CE) houdt zelfs rekening met deze materiaaleigenschap. Het is dan ook een middel om het energieverbruik van gebouwen te beperken.

Bioklimatische architectuur

Ons klimaat is niet van die aard dat het thermisch comfort verzekerd is in alle weersomstandigheden het hele jaar rond. Afhankelijk van de seizoenen moeten verschillende strategieën gevolgd worden. In de winter moeten we bijvoorbeeld profiteren van de zonnewinsten en moeten we ons beschermen tegen de koude. In de zomer moeten we dan weer zorgen voor zonwering om oververhitting te vermijden en moet de woning indien nodig door tocht afgekoeld kunnen worden.
Elk woning is op die manier een microkosmos die in verbinding staat met zijn omgeving. Architectuur die optimaal wordt afgestemd op deze microkosmos wordt bioklimatische architectuur genoemd.

In de zomer draagt de aanwezigheid van beton ertoe bij dat de woning niet oververhit geraakt. De opgeslagen warmte wordt in de tijd verdeeld. In de woning zal voor een langere tijd een aangenaam klimaat heersen.
In de winter wordt zonne-energie in het beton opgeslagen en nadien met een zeker vertraging afgegeven. De optimale toepassing van de principes van bioklimatische architectur resulteert in een korter stookseizoen. Op die manier kunnen energiebesparingen gerealiseerd worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in