Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Betaalbaar wonen

Zowat elke Belg droomt van een eigen en vooral betaalbare woning. Maar daarbij botst hij almaar vaker op obstakels: de vastgoedprijzen blijven stijgen, verplichte energiebesparende investeringen nemen een grotere hap uit het budget en ook over de woonbonus bestaat nog onzekerheid.

Elke vastgoeddroom begint bij de aankoop van een stuk bouwgrond of een woning. Maar de voorbije jaren moesten kopers daarvoor almaar dieper in hun portemonnee tasten. Wie nu een huis, appartement of bouwgrond koopt, betaalt daarvoor al meer dan het dubbele dan tien jaar geleden. En het lijkt er niet op dat kopers moeten dromen van een forse prijsdaling.
 

Energiescore

Betaalbaar wonen draait natuurlijk om meer dan enkel de vastgoedprijzen. Want niet alleen het kostenplaatje van de aankoop van een woning of bouwgrond stijgt, ook aan de bouw of renovatie van een woning zijn almaar meer kosten verbonden. Niet omdat bouwmaterialen duurder worden, maar omdat de overheid almaar strengere energienormen oplegt aan bouwers en verbouwers.Op lange termijn is dat goed nieuws voor het milieu én voor de energiefactuur. Maar het betekent dat de initiële kostprijs van een woning verder stijgt. De Vlaamse Confederatie Bouw maakt zich sterk dat de strengere Vlaamse energienormen de bouw van een woning alweer 8.500 euro duurder heeft gemaakt. De Bouwunie becijferde dan weer dat bouwers door de Europese verplichtingen uiteindelijk 35.000 euro meer zullen betalen voor een doorsneewoning.
 

Woonbonus 2.0

Wie in ons land een rekensommetje maakt over de betaalbaarheid van zijn vastgoeddroom, houdt steevast rekening met het fiscale voordeel van die aankoop. Want wie een hypothecaire lening aangaat, kan voor de kapitaalaflossingen, intresten en premies voor schuldsaldoverzekering aanspraak maken op een woonbonus. Nu is dat nog een federale bevoegdheid, maar vanaf 1 juli 2014 zijn het de gewesten die zich daarover ontfermen.
De federale regering heeft alvast de fiscale aftrek omgevormd tot een belastingvermindering om de gewesten wat extra tijd te geven. Dat was nodig omdat de gewesten niet bevoegd zijn om met eigen aftrekposten te raken aan het belastbaar inkomen. Ze kunnen enkel een belastingvermindering toekennen. Door die ingreep verandert er dit jaar niets aan de woonbonus. Wie voor 2015 een hypothecaire lening afsluit, kan rekenen op een belastingvermindering tegen het hoogste tarief. Daarmee blijft het voordeel gelijkaardig aan de fiscale aftrek. Vanaf 2015 geldt een belastingvermindering van 45 procent. Die regeling blijft overeind tot het moment dat de gewesten hun eigen woonbonus op tafel leggen.
 
Daarmee wachten ze best niet te lang. Want onduidelijkheid over de woonbonus werkt verlammend voor wie rondloopt met vastgoedplannen. Dat blijkt alvast uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet. Die constateerde vorig jaar gedurende verschillende maanden een terugval van het aantal aanvragen voor hypothecaire leningen. De organisatie verwees daarbij steevast naar de onduidelijkheid over de woonbonus in 2014 als één van de belangrijkste oorzaken. Onduidelijkheid over het fiscale voordeel in 2015 zou wel eens hetzelfde effect kunnen hebben.
 

Schaalgrootte

Doordat de betaalbaarheid van een eigen woning vanuit verschillende fronten onder druk staat, kiezen zowel kopers als verkopers almaar vaker voor een andere aanpak. Zo worden grote lappen bouwgrond vaker in kleinere percelen opgedeeld.Intussen wordt ook druk geëxperimenteerd met nieuwe formules die de prijzen moeten drukken. Kangoeroewoningen zijn daarvan een treffend voorbeeld. Want van zodra hun kinderen het huis uit zijn, merken veel ouders dat hun woning te groot is geworden voor z’n tweetjes. En wie het niet ziet zitten om met de ouders onder één dak te wonen, kan nog kiezen voor een groepswoning. Verschillende gezinnen zetten een mooi project op poten met aparte woongedeelten (woonkamer, slaapkamer en badkamer) en gemeenschappelijke plekken (keuken, gastenkamers, ontspanningsruimtes en een tuin).
 

De nieuwe stad

Kangoeroe- en groepswoningen zijn perfecte illustraties van de manier waarop de zoektocht naar betaalbare woningen de vastgoedmarkt transformeert en ook in de toekomst nog verder zal transformeren. En omdat intussen ook meer mensen de voorkeur geven aan een woning in de stad – zowel jonge gezinnen als ouderen die hun woning op het platteland inruilen voor een appartement – wordt ook daar de nood steeds groter om de beschikbare ruimte maximaal in te vullen. Het is geen toeval dat vastgoedontwikkelaars oude ongebruikte industrie- of haventerreinen omtoveren tot hippe vastgoedprojecten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in