Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Batibouw goes back to basics: Hout in huis

Hout in huis: je kan het mooi vinden of net niet. Maar dat hout een geweldig materiaal is om mee te bouwen, valt toch moeilijk te ontkennen. En omdat de hang naar authentieke materialen almaar groeit, is hout ook als bouwmateriaal weer erg populair. Ook op Batibouw kunnen liefhebbers van dit natuurlijk product meer dan genoeg ideeën opdoen om met hout aan de slag te gaan.

 

Al van in de prehistorie is hout het favoriete bouwmateriaal van de mens, waar ook ter wereld. Even verloor het basismateriaal aan populariteit ten opzichte van steen, toen in de middeleeuwen hele steden in de vlammen opgingen. Maar vandaag is hout weer helemaal in, te meer omdat hout vrij vlot hernieuwbaar is. In duurzaam beheerde bossen telen bosbouwers op een verantwoorde manier bomen bestemd voor verwerking in de bouw- of papierindustrie. Als je zeker wilt zijn van duurzaam beheerd hout, kies je best voor hout met een FSC-label. Wil je dat het hout later nog recycleerbaar is, dan opteer je best voor onbehandeld hout, zodat het materiaal vrij blijft van chemische stoffen. Op Batibouw komt hout voor in verschillende hallen en standen. Habitos.be geeft je enkele tips voor een Batibouw-bezoek in het teken van hout.

 

Hout als brandstof

Kachels, haarden, cv-ketels, vuurtjes in openlucht, … allemaal kunnen ze branden op hout. Iets verbranden is per definitie niet echt ecologisch. Het verbranden van hout zorgt bijvoorbeeld voor een vrijgave van koolstofmonoxide en fijn stof. Maar vandaag de dag zijn de nieuwste haarden, kachels en cv-ketels die op hout werken, zo gemaakt dat hun rendement veel hoger ligt en de uitstoot van schadelijke stoffen lager is dan vroeger. Een variatie op houten blokken als brandstof, zijn houtschilfers of houtpellets. Gemaakt van afval van de houtindustrie, waardoor dat afval een tweede leven krijgt. De pelletkachels hebben ook een hoog rendement. En ook al is verbranden van hout of houtpellets niet helemaal ecologisch, toch stoot houtverbranding een stuk minder CO en CO2 uit dan fossiele brandstoffen als gas en stookolie. Haarden vind je in hal 6, cv-ketels op hout in hal 12.

 

Hout als constructiemateriaal

Menig klusser (m/v) zal het beamen als ik zeg dat hout een geweldig materiaal is om dingen mee te maken. Van het kleinste rekje of fotopaneeltje in mdf dat je in een knutselbui in mekaar schroefde tot een heus skelet van massief hout voor een huis in houtskeletbouw: met hout kun je quasi alles maken. De eerste flatgebouwen in hout zijn al een feit. Houtskeletbouw en houtmassiefbouw vind je terug in hal 8. Een bestaand huis uitbreiden met een kleine aanbouw, de gevel een nieuwe look geven, … als je hiervoor hout gebruikt, geef je je huis niet alleen apart en opvallend cachet. Door hout te gebruiken, breng je ook een warm en authentiek materiaal in je dagelijks leven. Een materiaal dat bovendien leeft, want als je het niet of nauwelijks behandelt, verandert het van kleur, zet het uit en krimpt het weer. Hout is ook erg geschikt voor het schrijnwerk (hal 4), zeker als je opteert voor drievoudig glas. Houten raamkaders verbeterd met kurk of verschillende laagjes hout kunnen gemakkelijk luchtdicht gemaakt worden, iets dat onontbeerlijk is in passiefhuizen. In hal 4 vind je houten schrijnwerk terug, in hal 3 kun je inspiratie opdoen om je huis in hout te bouwen.

 

Hout in de tuin

Hout in de tuin ligt voor de hand. Voor de hand liggend zijn de bomen en struiken in de tuin. Daarnaast kan een tuinafsluiting in hout de tuin nog natuurlijker maken. Denk aan houten hekwerk en dito tuinpoortjes. Een instant sfeermaker – want snel geplaatst – is hekwerk met gekloven latjes, vaak in tamme kastanje. Maar ook mooi is een ‘muur’ van houten vlechtwerk of een houtwal. Wie na het snoeien van zijn ruim bemeten tuin veel twijgen over heeft, kan misschien al zelf aan de slag. Minder handige Harry’s kunnen in hal 1 terecht voor kant en klare tuinschermen in hout. Maakt niet uit in welke stijl je een houten hekje zoekt, modern, klassiek, tijdloos… In hal 1 moet je zijn. Ook als je op zoek bent naar houten tuinmeubilair, inspiratie voor een tuinhuis, een tuinpaviljoen of zelfs een poolhouse. En wat dacht je van hout als vloer voor het terras? Als het terras voldoende zonlicht krijgt, is hout een prachtige vloerbedekker. Kies dan wel voor hout met een duurzaamheidsklasse I of II.

 

Hout in het interieur

De volhouten eiken eetkamer van grootmoeder doet het niet meer zo goed in hedendaagse interieurs. Het maakte de woonkamer destijds meteen een stuk kleiner en veel donkerder. Toch zijn vandaag massief houten meubels weer populair. Maar dan in combinatie met modern design en in een lichtere vorm, met een strakkere belijning. Jonge mensen kiezen een meubelstuk in massief hout, bijvoorbeeld een grote eettafel of een buffetkast, en combineren dat met stoelen in kunststof of metaal, en met andere meubels in bijvoorbeeld mdf. Houten accenten kunnen ook in hele strakke, koele interieurs, waar ze dat tikkeltje extra sfeer brengen om het interieur huiselijker te maken. Hout doet het ook goed in de badkamer. Niet alleen als materiaal voor kastjes, maar ook bijvoorbeeld als vloerbedekking of als materiaal voor de waskom. Op zoek naar inspiratie voor hout in het interieur? Dan zijn hallen 3, 6, 7, 9 en 11 de ‘places to be’. Alleen op zoek naar meubels? Dan moet je in paleis 2 zijn!

Nog dit: wie graag zelf met hout aan de slag gaat, schaft zich best het juiste gereedschap aan. Dat vind je vooral in hal 4

 

Auteur: Gretel Kerkhofs – januari 2012
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in