Nadenken over bouwen

Architect wil duidelijkere voorschriften

Architecten zijn slechts in 53 procent van de gevallen tevreden over de Vlaamse bouwaanvraagprocedures.
Dat blijkt uit een rondvraag bij 300 architecten in opdracht van de Vlaamse architectenfederaties en de Orde van Architecten.


De architecten vragen meer duidelijkheid op vlak van stedenbouwkundige voorschriften. Ze stellen zich bovendien vragen bij veel van de 'ongeschreven' regels waarmee ze geconfronteerd worden.


Matig tevreden
Het Vlaamse vergunningsbeleid krijgt van de ondervraagden een gemiddelde tevredenheidsscore van 5,3 op 10. Er worden ook verschillen per provincie gemeten: het vergunningsbeleid in Vlaams-Brabant krijgt 6,3 op tien. West-Vlaanderen haalt de helft niet: 4,3 op tien.

In acht op de tien gevallen krijgen architecten alle gewenste stedenbouwkundige voorschriften aan het gemeentelijke loket. Bij één derde van de gevallen is er echter sprake van onjuiste, verouderde of onvolledige informatie.


'Ongeschreven regels'
Zes op tien architecten betreuren bovendien dat stedenbouwkundige regels worden toegepast die schriftelijk nergens terug te vinden zijn. De architectenorganisaties vragen dat er meer uniformiteit komt in de regels die door de verschillende gemeenten worden toegepast.


Vooroverleg
Als oplossing voor de onduidelijke regels stellen de architecten een gestructureerder vooroverleg voor. De gemeentelijke diensten en de architect zitten in zo'n geval voor het indienen van de aanvraag samen aan tafel en bespreken ze de plannen.

Ook duurt het volgens veel architecten nog altijd te lang voor een bouwvergunning wordt afgeleverd. Eén architect op drie ervaart een snellere aflevering ten opzichte van de voorbije jaren. Vier op de tien architecten spreken over een vertraging.


Bouwaanvraag geweigerd
Volgens de architecten wordt ongeveer 13 procent van de ingediende bouwaanvragen geweigerd. Weigeringen gebeuren procentueel gezien het meest in West-Vlaanderen en Limburg.

In de helft van de gevallen vindt de architect dat de weigering onvoldoende wordt geargumenteerd.

De Vlaamse architectenfederaties en de Orde van Architecten willen nu op basis van de resultaten van het onderzoek een nieuwe dialoog met de betrokken administraties aangaan.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in