Nadenken over bouwen

Almaar minder jongeren volgen voltijds bouwonderwijs

Het aantal leerlingen in de tweede en de derde graad van het voltijds bouwonderwijs is tussen het schooljaar 2016-2017 en het schooljaar 2021-2022 met 12% gedaald. En dat terwijl de sector net massaal veel handen te kort komt. Daarom trekt Embuild volop de kaart van de jeugd tijdens zijn vier komende vakbeurzen. Met resultaat: maar liefst 1000 jongeren, goed voor 10% van het derdegraads bouwonderwijs, zullen present tekenen. “Op die manier komen ze in contact met de meest moderne technieken en toepassingen in de sector en hopen we de uitval van studenten bouw naar andere sectoren te stoppen”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, de vroegere Confederatie Bouw. 

Uit cijfers van Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, blijkt dat het aantal leerlingen in de tweede en derde graad van het bouwvakonderwijs in ons land sinds het schooljaar 2016-2017 in vrije val is. Op vijf schooljaren tijd nam het aantal leerlingen in die bouwrichtingen met 12% af. Ook de jaren daarvoor nam het aantal leerlingen in het bouwonderwijs af, maar minder snel.

Bovendien blijkt uit analyses van Constructiv dat circa de helft van de jongeren uit het middelbaar bouwonderwijs na hun studies niet kiest voor de bouw. Niko Demeester, CEO van Embuild: “Dat maakt de instroom vanuit het bouwvakonderwijs eerder beperkt en dat is jammer. Voor een stuk heeft dat te maken met een imagoprobleem dat de sector met zich meedraagt en dat terwijl de bouw de afgelopen jaren net stevig geëvolueerd is: naar lichter, properder, veiliger en technischer werk. Om die transformatie te accentueren hebben Embuild en Constructiv een 10-jarige imagocampagne opgezet met als centraal thema ‘De Bouw Kijkt Verder’. Bedoeling daarvan: de instroom aanzwengelen en de uitstroom beperken.” 

Ondertussen maakt Embuild van zijn vier vakbeurzen, die tussen 11 en 21 oktober worden gehouden in Brussels Kart Expo, gebruik om veel jongeren uit het derdegraads bouwvakonderwijs uit te nodigen. Op dit moment zijn er al meer dan 1000 jongeren ingeschreven, goed voor 1/10de van alle leerlingen bouw uit de derde graad. Dat laat toe om zeer concreet vanuit de praktijk te tonen dat de bouw sterk veranderd is. Daarnaast krijgen de jongeren er ook een antwoord op al hun vragen over werken in de bouw vanwege de adviseurs van Embuild en Constructiv.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in