Nadenken over bouwen

‘Afschaffing premies zorgt voor minder offertes bij installateurs’

Het afschaffen van de algemene premies en belastingverminderingen voor energiezuinige installaties zorgt ervoor dat bijna vier op de vijf installateurs minder opdrachten hebben. “Niet alleen slecht nieuws voor de orderboekjes van de installateurs, maar ook voor de werkgelegenheid, energiedoelstellingen en het milieu”, aldus sectororganisatie Bouwunie.
Bouwunie bevroeg 212 installateurs van energietechnieken en sanitair. Van de installateurs zegt 78 procent minder offertes binnen te halen. Vorig jaar zag 83 procent van de installateurs een sterke toename van het aantal verkochte condensatieketels, een percentage dat nu zakte tot 21 procent.

Omgekeerde evolutie

Een omgekeerde evolutie is te zien in de markt van de zonneboilers, waar sinds 1 januari een nieuwe premie bestaat. Daar verwacht 73 procent een toename, terwijl dat vorig jaar 59 procent was.

Bouwunie zegt dat klanten nog steeds geïnteresseerd zijn, maar dat die interesse in energiebesparing ‘vooral geïnspireerd is door hun portemonnee’. ‘En hier knelt het schoentje, een energiezuinige installatie genereert een lagere energiefactuur maar vraagt wel een investering’, klinkt het. ‘Door het wegvallen van de belastingverminderingen en de premies - enkel de renovatiepremie blijft over - is de klant veel moeilijker te overhalen om daadwerkelijk te investeren, en als hij het doet, om de juiste en meest energiezuinige oplossing te kiezen.’

Volgens Bouwunie vergroten goedkopere, maar meer energieverslindende en milieubelastende installaties, hun marktaandeel in bestaande woningen. ‘Zonder sensibilisering en vooral een algemene ondersteuning voor de plaatsing van energiezuinige verwarmingsinstallaties, krijgen we dit niet rechtgetrokken’, aldus nog Bouwunie.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in