Renoveren
Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Energie

40% renovatiebudget gaat naar energetische ingrepen

Auteur: Bereal

Dewaele berekent de huisprijs inclusief renovatie. Deze gratis service simuleert de totaalkost om aan nieuwe renovatieplicht te voldoen. 
Voor veel mensen is en blijft een EPC-label een vage letter die meer vragen oproept dan hij antwoorden geeft. Zeker sinds de nieuwe renovatieplicht en hoge energiekosten wat extra druk op de ketel zetten. Want wat kost het om van een energieverslindende woning een zuinige thuis te maken? Om daar een transparant antwoord op te geven op maat van de woning, biedt Dewaele Vastgoedgroep voortaan een renovatietool aan die berekent wat de kost is van een renovatie. “Door de nieuwe renovatieplicht merken we dat vooral kandidaat-kopers van een oudere woning zich zorgen maken om de totaalkost van hun woning”, zegt Dewaele-CEO Sofie Spriet. “Door hen deze tool aan te bieden als gratis service, willen we helpen voorkomen dat ze na hun aankoop voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Vroeger was het al locatie, locatie, locatie dat de klok sloeg bij de prijsbepaling van een woning, vandaag is de energieprestatie minstens even belangrijk. Dat was al zo door de klimaatverandering en de gestegen energiekosten, maar de recent ingevoerde renovatieplicht heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Als koper van een niet-energiezuinige woning moet je binnen een periode van vijf jaar minstens een label D halen. 

“Dat klinkt als een heel duidelijke richtlijn, maar is het voor veel mensen niet. Want wat betekent dat concreet? En vooral: wat gaat dat kosten? Volstaat het als ik binnen de vijf jaar het dak isoleer? Of moet ineens ook de vloer uitgebroken en geïsoleerd worden? En is er dan nog wel budget om de badkamer op te frissen? Om daar een duidelijk antwoord op te geven, voeren onze makelaars in een renovatietool alle data van een huis of appartement in en bekijken samen met de kandidaat-koper welke ingrepen nodig zijn om aan de renovatieplicht te voldoen en welke kosten daarmee gepaard gaan.” Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Afwerking op maat van budget

Concreet worden alle parameters van een woning ingevoerd in een computerprogramma – gaande van de oppervlakte over het aantal ramen tot het aantal stopcontacten op elke slaapkamer. Daarna kunnen kandidaat-kopers een hele renovatie simuleren. Nieuwe ramen? De muren isoleren? De simulatie focust in de eerste plaats op energetische renovaties, maar houdt ook rekening met de afwerking. Een houten parketvloer heeft nu eenmaal een ander prijskaartje dan een vinylvloer, dus kan de koper zijn renovatie ook afstemmen op zijn budget. Ook algemene verfraaiingswerken zijn in de tool opgenomen, want dat neemt nog steeds het grootste deel van het budget in beslag. Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen.

“We berekenen het hele kostenplaatje - van afbraak tot afwerking. Op die manier kunnen kandidaat-kopers op een transparante manier de totaalkost van hun woning inschatten en nagaan wat met hun budget haalbaar is. Ook voor de verkopers is dat een voordeel, want zij kunnen hun prijszetting verantwoorden en duidelijk aantonen dat een renovatie van EPC-label E naar D niet onbetaalbaar hoeft te zijn.” Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Gratis service

Dat het resultaat van de simulatie marktconform is, bewijzen de banken. Omdat aan de berekening ook een uitgebreid lastenboek is verbonden waarin de totaalrenovatie tot in detail beschreven staat, aanvaarden grootbanken als KBC ze bij de aanvraag van een renovatiekrediet.

“Dat bespaart de kandidaat-koper heel wat rompslomp. Want begin er maar aan om van elk werk een duidelijke offerte op maat aan te vragen. Met onze tool kunnen we in enkele muisklikken een volledig dossier samenstellen. Terwijl banken een hypotheek kunnen weigeren op basis van een slecht EPC-label, kan een duidelijk en duurzaam project net een betere rentevoet opleveren. Daarnaast is de simulatie ook een prima instrument om in te schatten hoe accuraat de offerte van een aannemer is die je graag wil inschakelen.” Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep

De tool baseert zich op analyses van verbouwdata van diverse bronnen en wordt aan de klanten van Dewaele ter beschikking gesteld door een samenwerking met Setle. 

“Een woning kopen is één van de belangrijkste investeringen in een mensenleven. Bij Dewaele Vastgoed beseffen ze dat en zien ze ook in dat een makelaar vooral advies op maat moet geven. Daarom zullen ze het renovatierapport als gratis service aan hun klanten aanbieden en hen zo helpen de juiste beslissing te maken.” Thibaut Nivelles, CEO Setle

Top 5 meest gekozen verbouwing*

  • 1. Elektriciteit
  • 2. Dak
  • 3. Verwarming/sanitair
  • 4. Kamervloeren
  • 5. Buitenschrijnwerk

Interessante cijfers*

  • Gemiddelde verbouwing bij aankoop woning in België bedraagt 29.000 euro
  • Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen
  • De gemiddelde verbetering van het energielabel na renovatie bedraagt 2 stappen

* Gebaseerd op 38.000 simulaties bij Setle

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in