Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

3D-effect op de gevel van Brugs Dak Centrum

VMZinc stelde op Batibouw 2012 de nieuwe VMZ Mozaik Relief voor en introduceerde daarmee een derde dimensie in gevelbekleding. Het cassettesysteem laat toe om met verschillende vormen, tinten en dieptes een uniek 3D-uitzicht te geven aan een gebouw. Brugs Dak Centrum, verdeler van o.a. VMZinc-producten, nam de proef op de som en koos als één van de eersten voor dit nieuw gevelsysteem.
De nieuwe showroom werd gedeeltelijk bekleed met deze zinken cassettes. Brugs Dak Centrum koos voor een harmonieuze combinatie van Pigmento rood en Anthra-Zinc en een samenspel van VMZ Mozaik-cassettes in 3 dieptes (40, 60 en 100 mm).

Modern en klassiek

Het Brugs Dak Centrum is al 25 jaar actief in de Brugse en West-Vlaamse bouwsector met haar aanbod van de non-ferromaterialen lood, zink en koper. Van deze drie natuurlijke materialen zijn de toepassingsmogelijkheden legio. Het bedrijf zag dan ook snel in dat er geen betere manier om die veelzijdigheid te illustreren en ten volledig tot haar recht te laten komen, dan in de voor- en zijgevel van zijn nieuwe showroom.

De nieuwe voorgevel combineert moderne en klassieke invloeden. Zo geeft het gepatineerd (groen) koper geplaatst in staande naad de kenmerkende strakke lijnen van de moderne hedendaagse bouw weer. Anderzijds verkleinen de loodcassettes naar boven toe, wat dan weer refereert aan de klassieke Brugse geveltraditie om de benedenverdiepingen te voorzien van grote vensters, terwijl de vensters kleiner worden naarmate meer naar de nok van de gevel wordt toegewerkt.

Voor de bekleding van de volledige zijgevel koos het Brugs Dak Centrum resoluut voor zink. Het bedrijf kreeg hiervoor ondersteuning van VMZinc. Ook hier dienden traditie en moderniteit te worden belichaamd. Dit gebeurde door de aspecten Pigmento-rood en Antthra-Zinc met elkaar te combineren. Het uitzicht van de gevel legt zo met name de link naar een typisch Vlaams bouwmateriaal: baksteen in waalformaat. Er werd evenwel niet voor ‘zomaar’ zink gekozen, want als eerste bedrijf in België maakte het Brugs Dak Centrum gebruik van de gloednieuwe zinkafwerking VMZ Mozaik Relief, een uniek cassettesysteem met 3D-uitzicht. Het Brugs Dak centrum wil dankzij deze primeur dé referentie bij uitstek vormen inzake gevelbekledingen in zink.

Een tevreden installateur

De installatie van het VMZ Mozaik Relief-cassettesysteem was – voor België althans – pionierswerk, maar verliep volkomen vlekkeloos. De VMZ Mozaik-cassettes werden op een aluminium draagstructuur bevestigd. In tegenstelling tot andere zinken gevelbekledingen waar ook met een houten draagstructuur kan worden gewerkt is voor dit systeem enkel deze opbouw aanbevolen. Zo verkrijgt men immers een strak en vlak gevelresultaat. Vanaf dan gaat alles quasi vanzelf. De Mozaik Relief-cassettes zijn namelijk voorzien van een onzichtbare bevestiging, haken gemakkelijk in elkaar, worden makkelijk gemonteerd op de aluminium draagstructuur en kunnen moeiteloos worden vastgeschroefd. ‘Als de nodige aandacht wordt besteed aan het draagstructuur wijst het nieuwe systeem van VMZinc zichzelf uit!’, aldus de tevreden installateur Jeroen Seynaeve.

De 3de dimensie in gevelbekleding

Als voorloper in haar marktsegment, zette VMZinc met VMZinc Mozaik Relief alweer als eerste een grote stap voorwaarts in het gevel-gebeuren door ongeziene architecturale mogelijkheden te scheppen. Door naast de standaardpaneeldiepte van 40 mm, nu ook drie nieuwe dieptes (60, 80 en 100 mm) aan te bieden, kunnen uitspringende accenten, Relief- en schaduweffecten worden gecreëerd. Combineer dit met 5 tinten waarin de Mozaik-cassettes verkrijgbaar zijn Anthra-Zinc (antraciet), Quartz-Zinc (lichtgrijs), Pigmento rood, Pigmento blauw en Pigmento groen en de mogelijkheden om een gevel te personaliseren en meer dimensie te geven zijn werkelijk ontelbaar.

Gevels isoleren

Zinken gevelbekleding biedt niet alleen een esthetische meerwaarde. Vermits zink dun, maar stevig en zeer duurzaam is, laat het makkelijk toe om extra isolatie onder de bekleding te plaatsen en de woning ook een energiezuinige bescherming te bieden. En dit alles zonder dat extra funderingen hoeven te worden voorzien, wat ook de kostprijs van de renovatie drukt.

Meer info

  • Surf naar de website van VMZinc voor meer info

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in