Bouwwerken

19% meer vrouwen op de bouw in 5 jaar tijd

De bouwsector trekt steeds meer vrouwen aan, zo blijkt uit een analyse van de Confederatie Bouw. Het aantal vrouwelijke werknemers nam met 19% toe tussen 2015 en 2020, terwijl in diezelfde periode het aantal vrouwelijke zelfstandigen met maar liefst 35% toenam. “De bouw evolueert van een eerder zware, vuile en onveilige sector naar een technologische, propere en veilige sector. Die evolutie trekt duidelijk meer vrouwen aan”, stelt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vast.

De bouw is een echt mannenbastion, zo luidt het. Dat klopt ergens wel, maar toch zijn 6% van alle zelfstandigen die actief zijn in de bouw vrouwen. Bij de werknemers ligt dat aandeel met 9,3% zelfs aanzienlijk hoger.

Tussen 2015 en 2020 nam het aantal vrouwelijke zelfstandigen in de bouw met 35% toe. Het totaal aantal zelfstandigen in de sector nam tijdens diezelfde periode met ‘maar’ 28% toe. Tussen 2015 en 2020 nam het aantal vrouwelijke werknemers in de bouw met 19% toe, terwijl het totaal aantal werknemers in de sector de afgelopen vijf jaar met 2,6% toenam. Er is dus duidelijk sprake van een vrouwelijke opmars in de bouw.

De Confederatie Bouw roept vrouwen op om nog meer aan de slag te gaan in de bouwsector. “De bouw is niet langer die sector van 20 of 30 jaar geleden, maar een pak technischer en technologiegericht geworden”, weet Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Dat digitaliseringsproces zal zich de komende jaren razendsnel verderzetten. Dat heeft verschillende gevolgen. Zo zal de bouwsector veel meer nood hebben aan technische profielen, maar zal een deel van het werk ook lichter, nog properder en nog veiliger worden. En bovendien zijn er momenteel ruim 18.000 openstaande vacatures in onze sector, waardoor de stap richting bouw makkelijk gezet is. Tot slot biedt onze sector ook heel wat werkzekerheid, gezien de vele projecten die op stapel staan.”

Meer dan ooit biedt de bouw kansen aan vrouwen die op zoek zijn naar een baan in een uitdagende, toekomstgerichte sector. Nu is het vooral aan de sector om vrouwen te overtuigen van de shift die er gemaakt is en de veranderingen die verder op til staan. Dat zullen we ook doen in onze regionale wervingscampagnes en onze grootschalige, lange termijn imagocampagne die weldra van start gaat.

Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in