Bouwwerken
Bouwmaterialen

Zorg voor een goed onderhoud van je werktuigen

Wanneer je als bedrijf vaak graafmachines of bulldozers gebruikt, wil je natuurlijk dat ze van goede kwaliteit zijn. Op die manier gaan de werktuigen namelijk veel langer mee. Op regelmatige basis een onderhoud doen waarbij alle rijwerken worden nagekeken is essentieel.

Wat zijn rijwerken juist?

Met rijwerken worden de onderdelen bedoeld van een bepaald werktuig zoals een graafmachine. Onder rijwerken vallen onder meer sprockets en segmentgroepen, kettingen, rubbertracks en voorwielen. Zoals hierboven al is vermeld is een regelmatige controle van de kwaliteit van deze onderdelen van groot belang. Slijtage op bepaalde onderdelen kan grote gevolgen hebben. Wanneer je als bedrijf zelf niet voldoende kennis hebt om de kwaliteit van de verschillende onderdelen na te kijken, kan je ook beroep doen op bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Wat zijn sprockets?

Zowel sprockets als segmentgroepen vallen onder de categorie tandwielen. Het is dus een onderdeel dat, zoals de naam het zelf zegt, tanden heeft waarover de ketting loopt. Deze tandwielen zorgen voor de aandrijving waardoor je werktuig of voertuig kan bewegen. Het is eigenlijk hetzelfde principe als bij de ketting van een fiets. Sprockets zijn niet hetzelfde als segmentgroepen. Sprockets zijn metalen tandwielen waarbij de tandkrans uit een geheel bestaan. Het is niet mogelijk om bepaalde delen te verwisselen zonder de ketting te demonteren. Daarnaast hebben ze ook nog een metalen binnenring met een persnaaf of verschillende boutgaten. Een segmentgroep daarentegen bestaat uit losse onderdelen waarbij bepaalde onderdelen wel kunnen verwisseld worden zonder de ketting te demonteren. Deze losse onderdelen samen vormen het sprocket voor het rijwerk van bulldozers of graafmachines.

Waar moet je op letten bij het onderhoud van je werktuig?

Wanneer er een onderhoud nodig is van je werktuig, zijn de twee belangrijkste rijwerkonderdelen de ketting en de sprockets. Zij zorgen er namelijk voor dat je machine kan bewegen. Soms is het heel eenvoudig vast te stellen dat je sprockets moeten vervangen worden, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer de tanden van je sprockets scherpe punten zijn geworden, is het tijd om ze te vervangen. Belangrijk om te weten is dat je de ketting en de sprockets van je machine altijd op hetzelfde moment moet vervangen, zelfs als een van de twee onderdelen nog geen tekenen van slijtage vertoont. Indien je zelf niet genoeg technische kennis hebt om de verschillende onderdelen na te kijken, kan je altijd beroep doen op rijwerkspecialisten. Zo kan je met een gerust hart je machines blijven gebruiken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in