Nieuwe kamers

Zo (ver)bouw je je eigen thuiswerkplek

Dit jaar hadden we ineens allemaal te maken met Covid-19. Als gevolg van de pandemie moesten mensen plotseling massaal vanuit hun eigen huis werken en dat leverde soms best onpraktische situaties op.

Zo is het toch best lastig om je te concentreren wanneer de kinderen elkaar de hersenen inslaan en je partner luidruchtig de vaatwasser staat in te ruimen. Dan is een goede thuiswerkplek onmisbaar. En in sommige gevallen kan een kantoor aan huis fiscaal zelfs een voordeel opleveren. Maar waar moet je aan denken bij het inrichten of (ver)bouwen van je kantoor of thuiswerkplek?

Wat heb je nodig?

Om te bepalen of er daadwerkelijk een complete verbouwing nodig is of dat je het kan beperken tot een herinrichting van een bepaalde ruimte, moet je eerst goed voor ogen hebben wat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren vanuit je huis. Moet je bijvoorbeeld mensen kunnen ontvangen? Is er dan ook een wachtruimte of toilet nodig? Want dan zit je natuurlijk meteen in een flinke verbouwing en kun je misschien zelfs beter nadenken over een aanbouw. Of is het voldoende om je laptop uit je rugzak of laptoptas dames te halen om vervolgens aan de slag te gaan op een zolder, ongebruikte slaapkamer of garage die je om kunt bouwen tot een kantoor?

Een goede basis is belangrijk

Een van de belangrijkste dingen in je kantoor is het bureau waar je aan zit. Voordat je gaat bouwen of verbouwen is het goed om te weten aan welk bureau jij wilt werken, zodat je hier rekening mee kunt houden bij je bouwplannen. Haal jij alleen een lichte laptop uit je Eastpak rugtas en kan je aan de slag? Dan hoef je geen enorm bureau te plaatsen. Maar moet je grote blauwdrukken kunnen aflezen of tekenen, maquettes maken of beeldhouwen, dan heb je alweer een stuk meer ruimte nodig. Bedenk ook even dat je hier waarschijnlijk flink wat tijd gaat doorbrengen en dat het dus belangrijk is dat ergonomisch ook alles in orde is.

Dat doet de deur dicht

Zoals we eerder al schreven kunnen er in je thuissituatie allerlei dingen zijn die jou afleiden van je werk. Een van de belangrijkste dingen om te aan te denken wanneer je een kantoorruimte voor jezelf wilt maken is dan ook; de deur. Zorg ervoor dat je de ruimte waar je werkt kunt afsluiten zodat je ongestoord aan het werk kunt.

Een heldere blik

Wanneer je aan het werk bent wil je alles natuurlijk goed kunnen zien. Het beste is een ruimte waar voldoende natuurlijk licht, daglicht dus, naar binnen kan komen. Bouw je een kantoor in je garage hou er dan rekening mee dat je mogelijk een dakraam of schuifpui moet maken om hiervoor te zorgen. Datzelfde geldt voor een zolderkantoor. Hou er vervolgens bij de inrichting wel rekening mee dat het niet zo prettig werkt wanneer de zon precies in je ogen valt, of op je beeldscherm.

Opgeruimd staat netjes

Een rommelige en onoverzichtelijke werkkamer nodigt niet uit tot geconcentreerd werken. En hoewel je werktas van Castelijn en Beerens natuurlijk wel gezien mag worden, is het wel zo rustig om je tas, papieren die je niet direct nodig hebt, pennen, opladers, en andere werk gerelateerde zaken netjes op te bergen in kastjes, lades of op planken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in