Verlichting

Zo maak je in enkele stappen een effectief lichtplan

Verlichting voor veel mensen zo vanzelfsprekend. Je denkt er niet over na als je een lamp aandrukt. Maar eigenlijk is het heel speciaal dat een ruimte zo wordt verlicht dat de belangrijkste looproutes duidelijk zichtbaar zijn, dat je elkaar zelfs in het pikkedonker goed kunt zien. Achter ieder lichtpuntje zit een gedachte. Hoe kunnen we de woning zo effectief mogelijk verlichten? En hoe kunnen we tevens wat extra sfeer creëren met behulp van verlichting? De antwoorden op deze vragen verwerkt men allemaal in een lichtplan. Dit resulteert in efficiënte verlichting in jouw woning. Maar hoe stel je nu eigenlijk een lichtplan op? Handig om te weten wanneer je een nieuwbouwwoning betrekt of als er misschien wel een renovatie voor de deur staat. In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.

Bepaal het doel van de verlichting

Pak allereerst de plattegrond van de woning er maar eens bij. Teken hier de lichtpunten in en maak tevens een legenda om het doel van ieder lichtpunt duidelijk te maken. Dit moeten we misschien even verduidelijken

Verlichting kan meerdere functies vervullen. Het kan praktisch licht geven (denk hierbij aan het licht dat de gehele ruimte vervult als je even snel iets nodig hebt of elkaar simpelweg wil kunnen zien), maar bijvoorbeeld ook meer sfeer brengen in de ruimte. In een lichtplan leg je vast welke sterkte, plek en functie de verlichting moet hebben. Daar komt best wel wat bij kijken.

Als je weet welke functie de verlichting zal vervullen, is het ook direct een stuk gemakkelijker om hier de juiste verlichting voor te vinden. Weet je bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar basisverlichting voor in de woonkamer? Dan zijn opbouwspots of een hanglamp natuurlijk een uitstekende keuze. Ben je juist op zoek naar sfeerverlichting? Dan kan een staande lamp met warm licht weer heel effectief zijn. Zo vul je dus binnen mum van tijd jouw winkelmandje om het lichtplan uit te voeren.

Houd rekening met de bestaande aansluitpunten

Tijdens de renovatie van je woning wil je misschien werkelijk alles omgooien, maar het is beter om de bestaande aansluitpunten zo goed mogelijk te laten zitten. Het veranderen van de bestaande aansluitpunten kost heel veel extra tijd en geld. Dan is het slimmer om te werken met hetgeen wat je nu al hebt. Wil je toch de aansluitpunten veranderen? Schakel dan een elektricien in, zodat je zeker weet dat dit op de juiste manier wordt gedaan.

Maak gebruik van dimmers

Vergeet ook niet om dimmers toe te voegen aan jouw woning. Dit voegt echt extra waarde toe aan je woning. Het maakt bovendien ook dat je minder verschillende lampen nodig hebt. Met een dimmer bepaal je immers gewoon naar eigen inzicht hoe sterk de verlichting op dat moment moet zijn. Tijdens het werken wil je liever gewoon over basisverlichting beschikken dus zet je de lamp voluit. Heb je echter een feestelijke avond met vrienden en familie? Dan is het veel gezelliger om de verlichting wat te dimmen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in