Nadenken over bouwen
Verlichting

Zo kun je een verlichtingsplan maken voor je nieuwbouwwoning 

Als je binnenkort een nieuw huis gaat bouwen zul je ook na moeten denken over de verlichting in de woning. Het is hierbij verstandig om een zogenoemd verlichtingsplan op te stellen. Hierin geef je precies aan waar en hoe je een kamer wilt verlichten. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Tekenen

Allereerst moet je van alle ruimten in je nieuwe woning een plattegrond maken. Dit kun je het beste doen op ruitjespapier zodat je de kamers op schaal kunt tekenen. Hierbij moet je ook de ramen, meubels, muren, et cetera niet vergeten. Bovendien moet je ook schilderijen op de plattegrond tekenen, hier kunnen bijvoorbeeld geen wandlampen geplaatst worden. Hiervoor kun je trouwens tevens een 3D tekenprogramma gebruiken voor op je computer.

Aanduiden

Nadat je de plattegrond hebt getekend moet je gaan nadenken over de functies van de verlichting. Dit is zeer belangrijk, want je staat stil bij je lichtbehoefte. Ook denk je na over de functies van specifieke plekken in huis. Op de plattegrond kun je de functies noteren. Vervolgens moet je met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat dus niet om de positie van de lamp, maar meer over welk gebied de lamp moet verlichten. Welk type verlichting je nodig hebt zal zeker afhangen van de grootte van het gebied dat de lamp moet verlichten. Het is overigens slim om alle cirkels een nummer te geven. 

Bepalen

Het is nu dus duidelijk welke plekken je wilt verlichten. Hierdoor is het mogelijk om na te denken over het soort verlichting. Bij elke lichtcirkel moet je opschrijven welk type lamp het beste past op deze plek. Als het om basisverlichting gaat dan is het verstandig om te kiezen voor bijvoorbeeld een hanglamp. Voor sfeerverlichting zijn vloerlampen of tafellampen juist betere opties. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden, zoals je op directlampen.nl kunt zien.

Afronden

Inmiddels is het duidelijk wat voor lampen je nodig hebt, maar natuurlijk moeten ze ook nog gekocht worden. Eigenlijk is dit de leukste stap van dit proces. Klik hier als je bijvoorbeeld vloerlampen zoekt, al kun je er ook andere soorten lampen aanschaffen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in