De keuken
Tuintips

Wat te doen bij ongedierte in huis?

Het is geen prettige boodschap, maar het is wel een feit: we krijgen in België steeds vaker af te rekenen met ongedierte. Hoe dat komt? In eerste instantie vooral door ons eigen gedrag. We zijn gewoonweg te slordig met voedingswaren en voedselresten. Daar vaart het ongedierte wel bij. Daarnaast spelen de relatief warme winters en de hete zomers een rol, waardoor we ook te maken krijgen met niet-inheemse soorten zoals de Franse veldwesp, het Draaigatje en de Aziatische tijgermug. Wat kunnen we er tegen doen?

Hygiëne, hygiëne, hygiëne

Aan het klimaat, in hoeverre het nu verandert of niet, kunnen we weinig doen. We kunnen wél voorzorgsmaatregelen treffen om ongedierte geen kans te geven zich bij jou te settelen. Zo kun je veel ongedierte op afstand houden door de hygiëneregels in en rondom je huis scherp toe te passen. Houd alles schoon, ruim goed op, leeg afvalbakken regelmatig en zorg dat afvalbakken goed gesloten zijn. Zo maak je het ongedierte niet te gemakkelijk om voedsel te vinden.

Woning afdichten

Verder is het verstandig om alle gaten en kiertjes van jouw woning goed af te dichten, zodat ongedierte simpelweg niet naar binnen kán komen. En vergis je niet: de beestjes hebben maar een minuscuul gaatje nodig om zich toegang te verschaffen tot jouw woning. Een muis kan zich door zijn flexibele skelet bijvoorbeeld al door een gaatje van nog geen halve centimeter naar binnen wurmen. En is ongedierte eenmaal binnen, krijg het dan nog maar eens eruit! Voorkomen is ook hier dus beter dan genezen.

Maak je woning onaantrekkelijk

We doen er van alles aan om onze huizen zo gezellig en aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, zolang wij mensen er ons prettig bij voelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ongedierte onze woning ook aantrekkelijk vindt. Het allerbelangrijkste daarbij is: laat geen etenswaren en voedselresten slingeren! Dus haal alles van de salon- en eettafel als je gaat slapen. Laat geen vieze vaat staan op het aanrecht en doe etenswaren in afgesloten bewaardozen en kasten.

Geen stilstaand water in de tuin

Bij je huis hoort ook je tuin. Als er ongedierte in je tuin leeft, is de stap naar binnen toe klein. Zorg dus dat je ook je tuin goed opruimt. Ongedierte leeft immers graag in een rommelige omgeving: daar valt het ‘t minste op en is er altijd wat aan eten te vinden. Hang ook geen vetbolletjes in de tuin voor de vogels, want juist het ongedierte profiteert er het meest van. Zo haal je de beestjes dus naar je toe! Overlast van muggen kun je tegengaan door erop toe te zien dat er nergens water in blijft staan: daar leggen muggen namelijk hun eitjes in. Dus draai emmers, plantenpotten, schoteltjes en andere zaken waar water in kan achterblijven om! Houd ook dakgoten goed schoon, zodat het water goed door blijft lopen.

Wat te doen met ongedierte?

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met ongedierte binnenshuis te maken krijgt, dan wil je er liefst zo snel mogelijk van af. Veel mensen grijpen dan in eerste instantie naar doe-het-zelfmiddelen. In zijn algemeenheid mag je stellen dat die middeltjes niet doen wat ze beloven. Je krijgt er een ongedierteplaag vrijwel nooit mee onder controle. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om met gif te werken als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Bijkomend nadeel: zolang als ongedierte leeft, plant het zich voort. Hoe langer je de plaag dus niet weet te bedwingen, hoe groter het probleem wordt.

De beste tip bij ongedierte

Met ongedierte maak je liever geen grappen. Proberen de beestjes zelf te bestrijden kost je vaak veel tijd en geld en brengt je zelden het beoogde resultaat. Liever ga je voor een effectieve oplossing. Een ongediertebestrijder kan alle soorten ongedierte succesvol voor je bestrijden. Via Beestjes Kwijt vind jij snel en simpel een ervaren vakman die je voor een eerlijk bedrag van de beestjes af kan helpen. Of het nou gaat om muizen, ratten, kakkerlakken, vlooien, bedwantsen, mieren of wespen, de lokale ‘terminator’ weet hoe hij ze moet aanpakken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in