Wat is duurzaam bouwen
Energie

Waar heb je recht op bij het huren van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de duurzame trend van nu. Je hebt ze ongetwijfeld al wel eens gezien bij een van je buren. Het hebben en gebruiken van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Je bent duurzaam bezig en je geniet van een lagere energierekening. Veel mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te kopen, anderen kiezen ervoor deze te huren. Waarom zou je een zonnepaneel huren en wat zijn dan je rechten? Lees snel verder voor het antwoord!

Ontwijken van onderhoudskosten

Het kopen van zonnepanelen is vaak erg duur, niet iedereen kan zich dit veroorloven. Wel is het kopen van zonnepanelen vaak goedkoper dan huren op de langere termijn. Het onderhoud hiervan komt daarentegen wel voor eigen rekening wanneer je ze koopt. Dit is niet het geval wanneer je zonnepanelen huurt. De verhuurder zorgt er dan voor dat alles goed werkt.

Bij het huren van zonnepanelen heb je dus recht op goed onderhoud. Er worden soms geen kosten in rekening gebracht wanneer je problemen ondervindt met jouw gehuurde zonnepanelen. Dit wordt dan in het contract aangegeven. Probeer dit altijd op tijd te bespreken met de verhuurder. Zo zie je niets over het hoofd.

Stroom die je niet zelf verbruikt

Zonnepanelen wekken groene stroom op. Het kan natuurlijk dat je deze niet allemaal zelf verbruikt. Je levert dit overtollige stroom dan aan je energieleverancier. In ruil hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding kan verschillen per leverancier. Laat je goed informeren en bespreek het contract.

Premies die je in België kunt ontvangen

Je kunt als nieuwe bezitter van zonnepanelen ook een investeringspremie aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Je dient je zonnepanelen dan wel aan te melden bij deze beheerder. Ook dien je een digitale meter te hebben geïnstalleerd en moeten de panelen worden geplaatst door een erkende aannemer.

De eerder genoemde investeringspremie geldt sinds 1 januari 2021. De hoogte van deze premie verschilt per situatie en het vermogen van jouw zonnepanelen speelt hierin een belangrijke rol. Deze premie zal jaarlijks worden verlaagd, dus wacht niet te lang met het installeren van jouw zonnepanelen. Let op: in 2022 geldt er een maximale premie van 1.500 euro. Voor beschermde afnemers kan dit bedrag hoger liggen. 

Had je voor 1 januari 2021 al zonnepanelen? Dan kom je in aanmerking voor een eenmalige compensatiepremie. Je ontvangt deze van de Vlaamse overheid. Je kunt deze premie niet terugvorderen in combinatie met de eerder vermelde investeringspremie van Fluvius.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in