Bouwwerken

Tips voor meer veiligheid op de bouwwerf

Op een bouwwerf word je blootgesteld aan heel wat gevaren zoals vallende stenen, zware materialen, machines enzovoort. Daarom is het belangrijk om jezelf en je collega’s voldoende te beschermen. Naast de regelgeving rond veiligheid op een werf, hebben we ook nog een aantal tips om jezelf te beschermen. Een ongeluk is namelijk snel gebeurd.

Wat zijn de wettelijke veiligheidsnormen?

Vanaf dat je werkt op een werf met één of meerdere aannemers, al dan niet op zelfstandige basis, ben je verplicht om een veiligheidscoördinator in te schakelen. Deze veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat iedereen op de werf zichzelf voldoende beschermt door het dragen van veiligheidsschoenen.

Een kleine tip: weet dat er tegenwoordig ook veiligheidsschoenen voor vrouwen bestaan. Ook bij werkkledij wordt er werk gemaakt van inclusie en is er meer en meer variëteit in modellen en kleuren.

Bij werven kleiner dan 500 m² zijn de veiligheidsnormen iets minder streng en mag de aannemer ook de rol van veiligheidscoördinator op zich nemen. Pas vanaf werven groter dan 500 m² moet je een expert inschakelen.

Gepaste kledij op de werf

Zorg ervoor dat je altijd de gepaste bedrijfskledij draagt op een werf. Elke soort job vereist aangepaste kledij, maar iedereen moet ten allen tijden een helm en veiligheidsschoenen dragen.

Alle bedrijfskledij voldoet 100% aan alle veiligheidsnormen. Zo bevat deze kledij een werkbroek die voorzien is van heel wat zakken, zodat je altijd het kleine belangrijke materiaal op zak hebt. Daarnaast bieden deze werkbroeken ook extra bescherming voor je knieën. Dit verzacht de pijn wanneer je een karwei op de grond moet verrichten en dus lange tijd op je knieën moet zitten.

Heb je een job waarbij je veel je handen moet gebruiken? Zorg er dan voor dat je handschoenen draagt. Je handen zijn ook een heel delicaat lichaamsdeel.

Extra tips voor een veilige werkomgeving

Er zijn een aantal extra zaken die je niet mag vergeten om je werkomgeving zo veilig mogelijk te houden.

Asbest

Heel wat oude huizen of werven bevatten nog asbest. Vooraleer je begint met werken op een werf moet je er zeker van zijn dat alle asbest op de werf is verwijderd. Als je wordt blootgesteld aan losse stukken asbest, loop je een groot risico om na een bepaalde tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker op te lopen.

Focus

Overwerk jezelf niet. Werken op een werf is heel fysiek en uitputtend. Daarom raden we je aan om voldoende pauzes te nemen, zodat je altijd voldoende focus behoudt. Het is wanneer mensen uitgeput geraken dat er ongelukken gebeuren.

Wees ordelijk

Laat bepaalde materialen of machines niet zomaar rondslingeren. Wanneer je de orde bewaart op de werf, loop je minder kans om iets voor te hebben.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in