Nieuwe kamers

Thuis beter sporten met een eigen fitnessruimte

n het ideale geval heb je een plekje in huis waar je je eigen thuisfitness kan maken. Het vergt een investering, maar je bespaart veel geld omdat je niet altijd naar de fitness hoeft te gaan. Bovendien kan je later altijd nog je spullen verkopen, waardoor je een deel van je investering recupereert. Je bent ook van niemand afhankelijk en je sport gewoon wanneer jij dat wil. Ten slotte kies je zelf de muziek en krijg je niet met smalltalk af te rekenen.

Inrichting van de eigen thuisfitness

De ruimte hoeft helemaal niet groot te zijn, maar het is wel belangrijk dat je efficiënt met de ruimte omspringt. Qua apparatuur en toestellen kies je natuurlijk zelf wat je al dan niet in huis wil halen. Voor de ene sporter is dat een squatrek en voor de andere sporter zijn dat cardio-apparaten als een loopband en een hometrainer. Als je het compact wil houden, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een pull-upbar en kan je een van deze fietsrollen online kopen voor in huis. Dan gebruik je gewoon je eigen fiets.

Onmisbaar is in ieder geval een spiegel. Niet alleen omdat het zo fijn is om je majestueuze lichaam tijdens het trainen te bewonderen, maar nog meer omdat je intussen ook je eigen techniek en houding kan analyseren. Ook een muziekinstallatie is voor velen onmisbaar. Sommige nummers kunnen je echt door de zware trainingen sleuren. Het hoeft heus geen dure muziekinstallatie te zijn. Een draagbare bluetooth-luidspreker als de JBL Charge 3 kan zeker al volstaan. Denk verder aan een beeldscherm. Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat apps en videotools die heel motiverend kunnen werken. Zo kan je virtueel een berg beklimmen of kan je je 

laten motiveren door een virtuele fitnessgoeroe. Schenk ten slotte aandacht aan de inrichting van de ruimte. Je gaat er heel wat tijd vertoeven en dus mag het wel wat uitnodigend en motiverend ogen. Een inspirerende quote en een likje verf kunnen niet ontbreken.

Isolatie voor een eigen fitnessruimte

De vrijheid die een eigen fitnessruimte biedt, wordt natuurlijk beperkt als je met huisgenoten rekening moet houden. Je kan het hen een stuk aangenamer maken door in te zetten op een goede geluidsisolatie. Een geluidsisolerende voorzetwand is aan te raden. Ook akoestische panelen kunnen wonderen verrichten. Dergelijke akoestische panelen kan je bijvoorbeeld achter een schilderij verwerken. Daarnaast zet je bij voorkeur in op trillingsisolatie. Dit wil zeggen dat je de fitnessapparatuur zwevend opstelt, bijvoorbeeld door Regufoam te gebruiken. Dit is een trillingsisolerend materiaal op basis van PU-schuim. Je snijdt dan Regufoamdelen op maat en plaatst het tussen de fitnessapparaten en de vloer.

Vloerbescherming

In je eigen thuisfitness worden er wellicht al eens zware gewichten gebruikt. Daarom is het belangrijk om je vloer te beschermen. Het is aan te raden om rubberen vloermatten of vloertegels te gebruiken met een dikte van minstens een centimeter. Je kan de volledige vloer beveiligen of je kan focussen op de ruimte rondom je rack. Dergelijke rubbermatten hebben het voordeel dat ze meteen ook geluiddempend werken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in