Energie

Overstappen naar duurzame energie: enkele mogelijkheden

De komende jaren gaat er een heleboel veranderen op het gebied van energie. Die verandering is een aantal jaar geleden al ingezet, het moet namelijk allemaal een stuk duurzamer. Binnen de Europese Unie zijn er diverse doelen gesteld om de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen. Zo is het de bedoeling dat in 2030 een derde van de energiebronnen duurzaam is. Of die doelen behaald gaan worden, is nog de vraag. Maar je kunt er zelf wel een bijdrage aan leveren. In dit artikel staan de voornaamste mogelijkheden.

Gebruik de zon

Er zijn verschillende soorten groene energie. In de meeste gevallen gaat het om de zon en de wind, maar er is nog meer. Het aanbod op dit gebied is trouwens behoorlijk groot. Stel dat je kiest voor duurzame zonne-energie, dan staan de aanbieders nog net niet in de rij. Als je voor een echt duurzame oplossing wilt gaan, kies je het beste voor een partij die 100% duurzaam is.

Groene stroom is vaak niet duurder dan grijze stroom. Daarom is er voor mensen die met het milieu zijn begaan eigenlijk geen reden om niet voor groene energie te kiezen. De wind en zon raken nooit op, waardoor de energiebronnen onuitputtelijk zijn.

Zelf de zon gebruiken

Behalve dat je de groene stroom door je huis kunt laten gaan, kun je deze ook zelf opwekken. De meest logische manier is door voor zonnepanelen te kiezen. Deze zijn eenvoudig op het dak aan te leggen. Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren, zijn er vanuit de overheid verschillende subsidies beschikbaar, hoewel dit steeds iets meer wordt afgebouwd. Het aanleggen van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Maar je krijgt er een hoop voor terug. Afhankelijk van hoeveel panelen je hebt en hoeveel je verbruikt, kun je zomaar genoeg hebben aan de energie die je opwekt met de zonnepanelen.

Wind- en zonne-energie

Windmolens zie je volop staan, maar wist je dat je ook thuis een windmolen kunt hebben? Natuurlijk is dat niet zo’n grote die je in kustgebieden ziet staan. Het is een kleiner model waarmee je zelf energie kunt opwekken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een eigen windmolen een stuk minder rendabel is dan zonnepanelen.

Dit kun je zelf doen

Behalve dat je voor groene energie kiest, kun je thuis ook het nodige doen op het gebied van verduurzaming. Voor jou is het voordeel dat de energierekening een stuk lager wordt. En voor de wereld is het goede nieuws dat er meer mensen groene stroom kunnen gebruiken, omdat jij minder nodig hebt.

Het belangrijkste in deze is isolatie. Een goed geïsoleerde woning is essentieel als je een lagere energierekening wilt. Die isolatie kun je op verschillende vlakken zoeken. Dakisolatie is erg belangrijk, omdat warmte opstijgt. Dit geldt eveneens voor de vloer en spouwmuren.

Ook de ramen spelen een grote rol bij de isolatie. Een goede optie is om voor aluminium ramen te kiezen. Vroeger isoleerden ze niet goed, maar dat is tegenwoordig veel beter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in