Ramen en deuren

Hoge energieprijzen? Al gedacht aan aluminium ramen?

Auteur: Aliplast

En geniet van de premies!

Wie bouwt en verbouwt denkt niet alleen aan de looks maar ook aan energieverbruik. Isolatie, verwarming, verlichting, warmtepompen, zonnepanelen ... mogelijkheden te over om energie te besparen in je woning: soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar wat is een slimme keuze ? Aliplast geeft hier alvast enkele tips voor het kiezen van je ramen.

Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde 

De isolatiewaarde (U‑waarde) geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt W/m²K: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Bij een lage U‑waarde wordt er minder warmte doorgelaten. Dit is van toepassing op het profiel en het glas. 
Er zijn drie zaken die de globale Uw-waarde van het raam beïnvloeden: 

  • de u-waarde van het glas (Ug) – g staat voor glass
  • de u-waarde van het profiel (Uf)  - f staat voor frame
  • de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas

De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

 

Aluminium ramen: sterke isolatieprestaties

Het profieltype dat je kiest, heeft een sterke invloed op de totale isolatiewaarde. In het verleden isoleerden aluminium ramen niet goed, maar dit is verleden tijd. De nieuwe generatie aluminium ramen van Aliplast hebben een thermische onderbreking, een met glasvezelversterkte kunststof, om de isolatiewaarde te verhogen. Bij aluminium ramen wordt ook gewerkt met verschillende ‘kamers’. De huidige aluminium ramen hebben doorgaans een uitstekende U‑waarde van 1,5 tot 0,8 W/m²K, afhankelijk van het type glas dat je kiest.

 

Bespaar met hoogrendementsglas

Tot in de jaren ’70 hadden woningen vooral enkelvoudig glas. Ondertussen is zelfs dubbel glas al voorbijgestreefd. Hoogrendementsglas is nu de standaard. Hoogrendementsbeglazing isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas, en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter. Per 1 m²enkel glas dat u vervangt door hoogrendementsglas, bespaart u elk jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m³ aardgas.
Hoeveel u kunt besparen door hoogrendementsglas? Dat kunt u berekenen met deze calculator .

 

Geniet van de premies

De Vlaamse regering geeft tijdens deze legislatuur nog 1 miljard uit aan renovatieleningen en –premies: al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij behoort ook voor ramen en deuren financiële steun kunnen aanvragen. mijnverbouwpremie.be is het eengemaakte online loket voor de aanvraag van premies van de Vlaamse overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen.
Benieuwd welke premies u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht heeft? Raadpleeg de simulator.

 

Aluminium ramen: geschikt voor elke bouwstijl

Aluminium ramen zijn tegenwoordig enorm populair: je kiest zelf welke look je wil, want aluminium raamprofielen zijn er in verschillende soorten en kleuren. Dat maakt ze geschikt voor elke bouwstijl, van klassiek over pastorij tot modern. Benieuwd welke aluminium ramen bij uw woning passen ? Ontdek hier het volledige gamma van Aliplast

Interesse in aluminium ramen en deuren?

Vind hier een Aliplast verdeler in je buurt

Realisatiefoto's: Alu-xtra

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in