De keuken
Tuintips

Ongedierte in huis effectief bestrijden

Het is de grote schrik van iedere woningbezitter: ongedierte in huis. In de laatste fase van de winter en gedurende het voorjaar zijn insecten zeer actief met het zoeken naar voedsel. Zodra ze daarbij hun zinnen op jouw woning hebben gezet, ontstaan de problemen. Voor je het weet lopen overal in huis beestjes rond en ben je de wanhoop nabij. Met de onderstaande tips kun je jezelf zo goed mogelijk tegen dit horrorscenario beschermen. Immers, ook voor mieren bestrijden geldt dat voorkomen beter is dan genezen!

Controleer de kieren

In de keuken vinden mieren wat ze zoeken, namelijk: voedsel. Maar hoe komen ze de keuken binnen? Meestal via kieren in de wand, bijvoorbeeld op de plek waar zich de vensterbank bevindt of bij de plekken waar kabels door de muur gaan. Het is zaak om kieren goed dicht te smeren, zodat je de route blokkeert. Zodra de grond warmer wordt, worden de mieren actief. Als je vloerverwarming in de keuken hebt, is de kans groot dat je als eerste aan de beurt bent.

Verwijder geursporen

Als de verkenners onder de mieren eenmaal langs zijn geweest en iets van hun gading hebben gevonden, vertellen ze dit aan de andere mieren door geursporen uit te zetten. Die geursporen kun je wissen door met heet water en schoonmaakmiddel de vloer te reinigen. Het strooien van allerlei huis-, tuin- en keukenmiddelen als kruidnagel, bakpoeder of koffiedrab zal de mieren niet verjagen.

Muizenplaag

Van geheel andere orde is een muizenplaag in huis. Waar mieren doodleuk dwars door de keuken lopen, laten muizen zich nauwelijks zien. Pas wanneer ze de indruk hebben dat ze zich in een veilige omgeving bevinden, worden ze vaak wat brutaler. Intussen zorgen ze voor veel overlast, want ze beschadigen van alles in huis (aangevreten meubels, doorgeknaagde kabels, enzovoort) en ze zorgen veelal ook voor geluidsoverlast. Het belangrijkste argument om snel tot de plaatsing van een muizenval over te gaan is misschien nog wel het hygiëne aspect.

Tips tegen muizen

Zoals eigenlijk ook voor de meeste soorten ongedierte geldt, zijn muizen op zoek naar voedsel. Zorg er dus voor dat er niets te halen valt, door de vloer goed schoon te houden en geel voedselresten op tafels of keukenblokken achter te laten. Ook voor muizen geldt dat ze via kieren en spleten de woning binnenkomen vanuit de spouwmuur. Het dichtsmeren van die kieren voorkomt dus veel problemen met muizen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in