Nieuwe kamers

Maak van je thuiskantoor een optimale werkplek, 5 tips

Thuiswerken in een gezellig ingerichte ruimte die je focus en productiviteit stimuleert, dat wil toch iedereen! Maar vergeet ook zeker niet om rekening te houden met het ergonomische aspect. Iemand die verschillende uren per dag stil zit achter een computer en niet zit te wachten op rugklachten, kan maar beter zijn voorzorgen nemen. We vatten hier enkele tips samen die jouw thuiskantoor naar een hoger niveau tillen.

Bureaustoel, zitbal of kruk?

Hierbij is het vooral belangrijk dat je zitmeubel ergonomisch is. Bij een bureaustoel herken je dit bijvoorbeeld aan o.a. de verstelbare zithoogte en -diepte, rugleuning, lendensteun, grote stabiliteit, verstelbare armleuningen en een kantelmechanisme. Is een bureaustoel minder je ding? Denk dan eens aan een kruk of een zitbal. Bij een kruk zoals bijvoorbeeld de Swopper kruk staat een actieve zithouding centraal. Zo beweeg je meer tijdens het zitten wat resulteert in meer motivatie en productiviteit. Ook rug-en nekklachten worden hierdoor sterk verminderd. Toch zin in iets anders? Kies dan voor wat afwisseling met een zitbal. Hierdoor neem je een dynamische zithouding, ideaal ter afwisseling met een (bureau)stoel. Ideaal is om ca. één uur achtereenvolgend op een zitbal te zitten ter afwisseling met een ergonomische bureaustoel of -kruk.

Verstelbare bureau

Ook je bureau is een belangrijke schakel in je ergonomische thuiskantoor. Wanneer je je bureau in hoogte kan verstellen en deze min. 80cm diep, 120cm breed en 65cm breedte voor een rechte aanzitzijde heeft, kan je spreken van een ergonomisch bureau. Uiteraard is hierbij de positie van je scherm ook belangrijk. Voor een scherm van 21/22 inch is een afstand van 75cm tot 105cm tot het scherm ideaal. Kies ook voor een juiste positie van je bureau. Kijk je liever uit op de tuin/uit het raam of misschien werk je beter wanneer deze tegen de muur aanstaat.

Daglicht

Daglicht in je werkomgeving zorgt voor meer energie. Ook kan je dan makkelijk wat frisse lucht binnenlaten. Indien je geen mogelijkheid hebt voor een raam in je thuiskantoor, kies dan zeker voor een goede werkverlichting. De Europese Unie adviseert 500 lux voor een thuiskantoor.

Clean desk

Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd. Een propere bureau met weinig/geen spullen zorgt voor minder afleiding en zorgt er dus voor dat je productiever kan werken. Zorg dus voor voldoende opbergruimte.

Accessoires & persoonlijkheid

Van een opgeruimde bureau naar het uitleven met accessoires. Maak van je thuiskantoor een plek waar je graag vertoeft. Geef het persoonlijkheid door de juiste accessoires die jij leuk vindt in je thuiskantoor te plaatsen. Vergeet hier ook zeker geen planten neer te zetten. Sommige planten, zoals de krulvaren en Aloë Vera hebben zelfs een luchtzuiverende werking.

Onderzoek

Uit onderzoek ‘Leesman, The impact of home working on employee experience, 2020’ is gebleken dat mensen met een thuiskantoor het thuiswerken positiever en productiever ervaren dan mensen met enkel een aanlandplek als werkplek (denk aan de keukentafel). Zij geven aan 22% minder productief te zijn dan de mensen met een apart thuiskantoor.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in