Verlichting

Kies jouw eigen sfeer met led lampen

Voor de inrichting van je huis kies je stijlvolle meubels, passende kleuren voor de gordijnen en vloerkleden en natuurlijk hang je een paar sprekende schilderijen aan de muur. Maar wat je zeker ook niet over het hoofd mag zien, is de verlichting in de kamer. Dit bepaalt ook voor een groot deel de sfeer in huis. Zeker in de avonduren.

Energiezuinige verlichting

Nu je toch op het punt staat nieuwe lampen te kopen, sta dan gelijk even stil bij de duurzaamheid van verlichting. Je hebt, vooral in de wintermaanden, een aantal uren per dag de lampen in de huiskamer aan. Daarbij verbruik je dus stroom. Als je voor led lampen kiest, kun je dat stroomverbruik tot een minimum beperken. Led lampen zijn namelijk energiezuinig. Zeker als je het vergelijkt met de traditionele gloeilampen of tl-verlichting. Met led lampen is het verbruik wel 90% minder. Ook hoef je de led lampen minder vaak te vervangen. Je kunt rekenen op ongeveer 35.000 branduren.

Wat voor soort verlichting kies je?

Hoewel je in de huiskamer natuurlijk verlichting wilt hebben die sfeervol is, is het niet praktisch om overal en alleen maar voor warm licht te kiezen. Want je wilt ook genoeg licht hebben om te kunnen lezen als je op de bank zit. Of je doet het licht bij de eettafel niet alleen aan tijdens een etentje, maar ook als je aan het werk bent. Deel de ruimte die je wilt verlichten in drie categorieën in en kies daar de passende led lampen bij.

Een basisverlichting in huis. Hieronder vallen de centrale lichtpunten in een ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de lamp aan het plafond boven de eettafel of in de zitkamer. Je doet deze verlichting vaak aan door bij binnenkomst op de schakelaar naast de deur te drukken. De lamp wordt misschien niet vaak gebruikt, maar is wel bedoeld om goed licht te geven. Dus ook daar zijn led lampen heel geschikt voor.
Bruikbaar of functioneel licht. Zoals al aangegeven wil je niet alleen verlichting hebben die de woonkamer een gezellige aanblik geeft. Je wilt ook kunnen lezen of bijvoorbeeld de aandacht vestigen op een mooi kunstwerk op de kast. Hiervoor kies je led lampen met een helder licht.
Sfeerverlichting. Tot slot is de sfeerverlichting natuurlijk ook belangrijk. Vaak gaat het om een schemerlamp, bijvoorbeeld naast de tv. Kies hiervoor niet alleen led lampen die de juiste warme lichtsterkte hebben, maar let ook op het ontwerp van de lamp zelf. Zo kijk je ook overdag tegen een sfeervolle lamp aan.

Regel de lichtsterkte van led lampen

Behalve dat led lampen energiezuinig zijn en veel branduren hebben, zijn er nog meer voordelen aan deze lampen. Je kunt de lichtsterkte van de led lampen namelijk ook nog instellen. Dat doe je door de led lamp aan te sluiten op een speciale dimmer. Hiermee kun je op ieder gewenst moment de lichtsterkte van de lamp bepalen. Dus of je nu kiest voor een helder wit licht dat je een wat zachter schijnsel wilt geven, of je hebt een led lamp met een extra warm wit licht. Voor iedere gelegenheid is er passende led verlichting verkrijgbaar.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in