Tuinhuisjes/carports

Geniet van een blokhut in de tuin

Veel tuinen bevatten een schuur of een tuinhuisje. Maar er zijn van een schuur of tuinhuisje vele varianten. Een daarvan is de blokhut. De blokhut wordt steeds populairder. En dit is niet voor niets. Een blokhut is vele malen robuuster en je hebt nog meer mogelijkheden dan met een schuur.

Wat is een blokhut?

Denk je aan een blokhut, dan denk je waarschijnlijk aan de typische Amerikaanse blokhutten of blokhutten in onherbergzame gebieden in Noord-Europa. Dit zijn grote blokhutten die als woning gebruikt kunnen worden. Dit geldt overigens voor iedere blokhut, want de blokhut heeft enkele kenmerken die een schuur en tuinhuis niet hebben. Kenmerk is dat een blokhut is opgebouwd uit boomstammen of massief houten balken. Daarbij is het unieke dat er geen spijker aan te pas komt, want de boomstammen of balken worden door uitsparingen in de hoeken verbonden. Deze methode heet ook wel houtmassiefbouw. Een ander kenmerk is dat een blokhut meestal voorzien is van een hellend dak dat overhangt. Zo blijven de houten wanden droog en waterdicht. Van de huidige moderne blokhutten die je in de tuin kunt plaatsen wordt nogal eens afgeweken van de traditionele kenmerken, zoals een blokhut met plat dak of dat ze gemonteerd worden zonder uitsparingen in de hoeken. Net zoals een schuur of tuinhuis geldt ook voor een blokhut dat deze onder de opstalverzekering van je woning valt en de inboedel onder je inboedelverzekering. Voorwaarde is wel dat de blokhut in je eigen tuin staat. Bouw je een blokhut op een ander terrein? Dan is een aparte inboedel- en opstalverzekering nodig.

Veel mogelijkheden

Met een stevige blokhut in de tuin heb je meer mogelijkheden dan met een tuinhuis of schuur. Mede door het gebruik van boomstammen of massief houten balken is isoleren in principe niet nodig. De wanden zijn veel dikker dan de wanden van een schuur, waarbij planken tegen een geraamte worden gemonteerd. Het massieve hout geeft een natuurlijke isolatie. In de winter blijft het warm en in de zomer wordt de hitte buiten gehouden. Wanneer je de principes van een blokhut volgt, zal de blokhut ook nog eens waterdicht zijn. Mede hierdoor heb je meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een tuinwoning van je blokhut te maken, een logeerruimte of een werkruimte.

Milieuvriendelijk

Let op waar het hout voor je blokhut vandaan komt. Als het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, dan weet je zeker dat voor iedere gekapte boom ook een nieuwe boom wordt geplant. Door de natuurlijke isolerende werking van het hout zul je ook niet veel hoeven te stoken om het warm te krijgen. Hierdoor stoot je minder CO² uit. Tenslotte is hout altijd recyclebaar. Als je je blokhut ooit afbreekt dan kun je het hout opnieuw gebruiken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in