Tuinhuisjes/carports

Functie tuinhuis en carport

Een woning kan heel wat bijgebouwen hebben: een garage, carport, tuinhuis, poolhouse,… Met welk van deze gebouwen ben je het best gediend? En waar let je op bij de inplanting?

Carport of garage

Een garage wordt gemetseld en dat maakt ze een stuk duurder dan een carport. De carport biedt bovendien een even goede bescherming tegen de weersomstandigheden: de wagen staat droog onder het dak en de overdekking heeft ook een bepaalde invloed op de temperatuur.

Carports zijn modulair opgevat en kunnen met andere woorden gemakkelijker meegroeien met de wagen. Je kan vrij eenvoudig een deel aanbouwen aan de voor-, achter- of zijkant van de carport.

Carport of tuinhuis

Een carport kan ook worden aangevuld met een afgesloten ruimte die als berging kan dienen. Wanneer je al wat meer bergruimte nodig hebt, kan je ook opteren voor een tuinhuisje of blokhut.

Tuinhuis of blokhout

Wat is het onderscheid tussen een tuinhuis en blokhut ? Een tuinhuis is opgetrokken uit panelen vervaardigd uit balken met dunne planken (19mm).
Een blokhut is opgetrokken uit dikke planken, die plank per plank worden gemonteerd. Dit is een duurdere optie.

Inplanting carpot en andere

Kijk bij de keuze van de inplanting na of de carport, blokhut of tuinhuis gemakkelijk bereikbaar zijn en eventueel aan het oog onttrokken kunnen worden.

Houd verder ook rekening met de stedenbouwkundige voorschriften. Vaak moet een bepaalde afstand tot de perceelsgrenzen worden gerespecteerd.

Wanneer je op een natte ondergrond gaat bouwen, is het raadzaam om op een verhoogde betonnen vloer te bouwen. Op die manier heeft het vocht minder invloed op het hout of metaal van de constructie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in