Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst

Een woning die voldoet aan de huidige duurzaamheidsnormen, dat kan!

Het woord duurzaam wordt ons de laatste jaren steeds meer en meer naar het hoofd geslingerd. Dat is niet voor niets, het is namelijk erg goed voor jezelf én voor onze planeet om duurzame keuzes te maken. Duurzaam leven kan je doortrekken in je eetgewoonten, de manier waarop jij je verplaatst, kledingkeuzes en nog veel meer. Ook je eigen woning kan je volledig duurzaam maken en inrichten, maar hoe doe je dat nu juist? Deze tips helpen je alvast op weg om ervoor te zorgen dat je woning voldoet aan de huidige duurzaamheidsnormen.

Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft wat de energie-efficiëntie van je huis verhoogt. Isolatie mag je zeker niet onderschatten en is een belangrijk onderdeel om je woning duurzaam te maken. Denk hierbij aan goede dakisolatie, vloerisolatie en dergelijke. Bovendien blijft je woning op warme zomerdagen veel langer koel wanneer je je huis goed hebt geïsoleerd. Enkel voordelen dus!

Gebruik duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, een zonneboiler of windturbines zullen je helpen om je CO2-uitstoot te verminderen. Het installeren van deze energiebronnen is een eenmalige kost die even doorweegt maar die je er al na enkele jaren terug hebt uitgehaald op financieel vlak. Je energiefactuur zal namelijk een pak dalen wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Verminder je waterverbruik

Investeer in waterbesparende douchekoppen, kranen, toiletten en regentonnen om de hoeveelheid water die je gebruikt te verminderen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een tip lijkt die niet veel zal veranderen, kan het verminderen van water een wereld van verschil maken in de duurzaamheid van jouw woning. Bovendien is het vervangen van je douchekop en het plaatsen van een regenton maar een kleine moeite.

Gebruik duurzame bouwmaterialen

Ben je je huis aan het renoveren of ben je misschien aan het bouwen aan een volledig nieuw huis? Kies dan zoveel mogelijk voor duurzame bouwmaterialen zoals hout met FSC-keurmerk, gerecyclede materialen en isolatiematerialen met een lage milieubelasting.

Kies voor energiezuinige apparaten

Let er bij de aankoop van nieuwe apparaten zoals koelkasten, wasmachines, drogers en dergelijke op dat je voor energiezuinige modellen met een A+++ label kiest. Dat geldt niet enkel voor kleine apparaten maar ook voor grotere installaties. Denk je er bijvoorbeeld aan om vloerverwarming te leggen nadat je je vloer hebt voorzien van vloerisolatie? Kies daarbij dan ook aan een duurzaam verwarmingssysteem dat zo weinig mogelijk energie verbruikt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in