De slaapkamer

Beeldschermen in de slaapkamer – goed idee of niet?

Een grote flatscreen aan de wand en een lader met houder naast je bed voor je telefoon. Het is een indeling die in menig slaapkamer is terug te vinden. Maar is het wel zo verstandig, al die beeldschermen in de slaapkamer?

Voordelen van een schermloze slaapkamer

Denk je eens in hoeveel je op stroom kunt besparen als je niet tv kijkt of uren YouTube-filmpjes kijkt op je laptop voor je in slaap valt? Wie weet kun je zelfs een goedkoper tv en internet-abonnement afsluiten, met enkel een standaard zenderpakket en wat langzamer internet. Daarnaast zul je zonder beeldschermen in je kamer, en door het volgen van de Slaapraad, waarschijnlijk een stuk beter slapen.

Telefoon in de slaapkamer

Er wordt al jaren geopperd dat het staren naar een beeldscherm – en dan met name dat van je telefoon – je slaapproblemen kan geven. Het blauwe licht van je mobiel zou de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) verstoren, waardoor afreizen naar dromenland lastig wordt. Hoewel het verband tussen melatonine-aanmaak en blauw licht nu in twijfel wordt getrokken, is dat nog geen reden om je telefoon naast je bed te leggen. Er zijn namelijk meer redenen te benoemen om de smartphone uit de slaapkamer te bannen. Het kan je rusteloosheid geven, omdat je sneller de neiging hebt om even je berichtjes te checken wanneer je niet kunt slapen. Ook blijf je misschien net wat langer wakker om je Instagram te checken, waardoor je niet aan je acht uur slaap toekomt. Leg je telefoon daarom beter in een andere kamer.

Hoe zit het met de tv?

Het is toch heerlijk om nog even voor het slapen gaan tv te kunnen kijken vanuit je bed? Toch wordt het door experts afgeraden om een tv in de slaapkamer te zetten, vooral als je al moeite hebt met slapen. Wanneer je de slaapkamer in komt, zou je namelijk de ruimte moeten associëren met slapen, zodat de slaap ook daadwerkelijk komt opzetten. Als je vaak tv kijkt vanuit je bed, kan deze associatie minder sterk worden, waardoor je je minder snel slaperig voelt in bed.

Laptop ook bannen?

Voor de laptop geldt hetzelfde principe als de tv. In een zekere zin kan een laptop nog slechter zijn voor je nachtrust dan een tv. Je leest misschien nog even je e-mails of wilt nog even dat document doorlezen voor je werk. Werken in de slaapkamer zal absoluut niet bevorderlijk zijn voor je rust.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in