Bouwwerken

5 onmisbare tips voor een succesvol bouwproject (in Vlaanderen)

Bouwen in Vlaanderen kan een uitdagende opdracht zijn, maar met de juiste voorbereiding kan het een succesvol project worden. Of je nu een nieuwe woning, een bedrijfspand of een constructie bouwt, er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel delen we een aantal handige tips voor wie in Vlaanderen wil bouwen.

Ken de regelgeving

Voor je kan beginnen met bouwen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de regelgeving in Vlaanderen. Er zijn een aantal vergunningen en voorschriften die je moet volgen. Zo moet je bijvoorbeeld bij een nieuwbouw een omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente vooraleer je kan beginnen met bouwen. Voor werken rond en aan je woning kan er een vergunningplicht, meldingsplicht of vrijstelling zijn. Dit hangt uiteraard af van wat je wil doen. Welke vergunningen je precies nodig hebt, vraag je best even na bij je gemeente.

Werk met professionals

Bouwen is vaak een complex proces. Daarom is het belangrijk om met professionals te werken die de nodige expertise hebben. Denk bijvoorbeeld aan een architect, een aannemer, een ingenieur en eventueel een projectmanager. Zij kunnen jou met verschillende zaken helpen, zoals het bouwproject plannen, ontwerpen en uitvoeren.

Maak een realistisch budget

Voor je start met bouwen, moet je een realistisch budget opstellen. Bij bouwen komen verschillende kosten kijken, zoals kosten voor het materiaal, arbeidskosten, vergunningen en verzekeringen. Maar er kunnen zich ook onverwachte kosten voor doen, zoals reparaties en vervangingen. Hou hier dus rekening mee!

Huur een kraan of hoogwerker

Een kraan huren is handig als je werkt met zware lasten. Wanneer objecten, zoals bouwmaterialen of machines, te zwaar zijn om manueel te verplaatsen, dan kan je een kraan inzetten. Aangezien werken gelukkig niet eeuwig duren, is het vaak voordeliger om een kraan te huren in plaats van aan te kopen. Wanneer je een kraan huurt zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de hefhoogte. Uiteraard is het ook belangrijk dat de kraan op een veilige locatie kan staan. Soms heb je hiervoor een vergunning nodig. Dit check je dus best even op voorhand.

Niet alle plaatsen in de hoogte zijn eenvoudig te bereiken, en je hebt niet altijd de mogelijkheid om een stelling te plaatsen of het kan hinderlijk zijn. Dan maak je best gebruik van een hoogwerker. Een hoogwerker heeft een snelle opsteltijd waardoor je die eenvoudig kan inzetten op momenten wanneer je het nodig hebt, en veilig verplaatsen wanneer je dit niet nodig hebt. Ook voor een hoogtewerker is het voordeliger om die te huren. Weet je niet goed waar? Neem een kijkje online. Er zijn zeker en vast in jouw buurt bedrijven die instaan voor de verhuur van hoogwerkers.

Zorg voor een goede planning

Een goede planning is van groot belang wanneer je bouwt. Zorg ervoor dat je een gedetailleerd bouwplan hebt, met duidelijke deadlines en mijlpalen. Hou ook rekening met de weersomstandigheden en andere vertragingen wanneer je je planning opstelt. Met een goede planning kunnen de werken vlot verlopen en zal je project op tijd voltooid worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in