De keuken

4 tips om het gebruik van versvakken in je koelkast te optimaliseren

Simpele oplossingen voor een beter koelkast management!

Vind jij ook soms een uitgedroogde wortel of een verwelkte krop sla op de bodem van je koelkast? Je bent lang niet de enige! Maar liefst 1/10 van onze wekelijkse boodschappen komt in de vuilnisbak terecht. Denk: restjes, half opgegeten lunches en voedsel dat over de houdbaarheidsdatum heen is. Waarom deze voedselwaren zo vaak vergeten worden? Omdat we niet op een georganiseerde manier met de inhoud van onze koelkast omgaan.

Eigenlijk zou het voor iedereen basiskennis moeten zijn. Zo raden gezondheidsdeskundigen bijvoorbeeld aan om bepaalde voedingsmiddelen op specifieke plaatsen in je koelkast te bewaren om kruisbesmetting te voorkomen. Maar wie leert ons zo’n nuttige weetjes? Naast het voorkomen van gezondheidsklachten, verminder je zo ook de kans op dubbele aankopen, een messy koelkast en dus voedselverspilling. Het vraagt een beetje tijd maar als je koelkastinhoud eens overloopt, zal je dankzij onze tips snel merken welke items je beter kan bewaren.

Wil jij graag meer doen voor het milieu? Begin dan alvast met de indeling van je koelkast! Ondanks het feit dat koelkasten continu in gebruik zijn, hebben de meeste een levensduur van 10 - 20 jaar. Door jouw koelkast optimaal in te delen, maak je hem nog een beetje duurzamer. De afgelopen jaren is de koeltechnologie met sprongen vooruitgegaan. Functies zoals Total No Frost en All Round Cooling helpen een gelijkmatige temperatuur te behouden en voorkomen dat zich ijs ophoopt, waardoor het voedsel langer vers blijft en er geen ontdooiing nodig is. Zo helpen wij jou bij Samsung een duurzamere levensstijl te creëren.

Wil je graag onnodige voedselverspilling aanpakken? Let’s get back to basics: maak wat tijd om je koelkast goed in te delen, te reinigen en op te ruimen, en check regelmatig de inhoud. Om je op weg te helpen, hebben we nog vier eenvoudige tips voor je!

1. Denk aan je boodschappenlijstje

Een spontaan bezoekje aan de supermarkt (zeker met een knorrende maag) en aanlokkelijke promo’s? Je raadt het al: dat zijn misschien wel de grootste boosdoeners bij voedselverspilling. Neem dus zeker wat extra tijd om de inhoud van je koelkast en voorraadkast te overlopen voor je een weekmenu en bijhorend boodschappenlijstje maakt. Zo koop je geen belangrijke items dubbel, en vergeet je ook zeker niets! Een snelle scan van je koelkast is goed, maar een grondige inspectie is beter. Kijk dus ook zeker onderin je koelkast en achter alle potjes en doosjes (hello ketchup & mango salsa!) om niets over het hoofd te zien.

Maar hoe bewaar je nu het beste die vele potjes sauzen en smaakmakers? De meningen zijn verdeeld: zo vindt bijvoorbeeld 50% dat ketchup in de koelkast hoort. Terwijl het, zolang het ongeopend is, in de voorraadkast bewaard kan worden. Eenmaal geopend dien je ketchup uiteraard wel in de koelkast te bewaren. Zo’n inzichten en bewaartips kunnen je helpen voedselverspilling terug te dringen en optimaal gebruik te maken van de ruimte in je koelkast.

2. Optimaliseer de bruikbare ruimte in je koelkast

Wil je voedselverspilling echt aanpakken, dan moet je die organisatorische skills van je een flinke boost geven. Door de inhoud van je koelkast structuur te geven, zal je minder snel verouderde producten weggooien. Wat stellen de experts voor? Voedsel dat niet hoeft te worden gekookt, hoort op de bovenste schappen. De middelste zijn dan weer ideaal voor zuivelproducten en de onderste schappen zijn optimaal om vlees en vis op te bewaren. Zo vind je in no time wat je nodig hebt, en verminder je de kans op kruisbesmetting. De bakken in de deur van je koelkast? Die zijn perfect voor artikelen waar je het vaakst naar grijpt, gebruik ze dus voor het bewaren van lang houdbare items, smaakmakers en sap. Een extra tip: vergeet niet dat je je koelkastplanken zo vaak je maar wilt op en neer kan schuiven, en dus aan kan passen aan wat je bewaart om de ruimte te maximaliseren.

Je boodschappen in de frigo leggen, lijkt vaak op een spelletje Tetris! En dan wordt het wijnrek wel eens als een make shift-plank gebruikt. Niet ideaal maar, hé, wie heeft het nog nooit gedaan? Om je te helpen de bruikbare ruimte in je koelkast te maximaliseren, heeft Samsung innovatieve oplossingen zoals Rack&Shelf™ in bepaalde modellen koelkasten geïmplementeerd. Om je het leven een beetje makkelijker te maken, is de RB7300 Refrigerator gemaakt met de SpaceMax ™-technologie. De basis van elke koelkast is sterk afhankelijk van isolatie. Spacemax is een hoogwaardige isolatietechnologie die een grotere energie-efficiëntie mogelijk maakt en tegelijkertijd de interne capaciteit verhoogt - en dat alles zonder de externe voetafdruk van de koelkasten te vergroten. De wanden van de RB7300 zijn slanker en bieden een grote interne capaciteit, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Het resultaat? De optimale omstandigheden om voedsel langer vers te houden.

3. Overweeg een slimme upgrade

Is het tijd voor een nieuwe koelkast? Het zal je misschien verbazen dat Samsung's state of the art koelkasten veel meer doen dan alleen maar voedsel vers houden. Vooral de Smart Fridge is een geweldige investering. De Family Hub-koelkast van Samsung lijkt meer op een keukenhulp dan op een traditionele koelkast en zit boordevol handige functies. Zo staan de ingebouwde camera's in verbinding met je telefoon en kan jij de inhoud van je koelkast altijd checken, waar je ook bent. Ideaal om voedselverspilling tegen te gaan! Je kan zelfs de vervaldatum van een etiket markeren en recepten ontdekken om ingrediënten te gebruiken die op het punt staat om te bederven. De Family Hub is niet alleen verbazingwekkend functioneel, maar heeft ook een groot scherm dat perfect is voor het maken van aantekeningen, het achterlaten van berichten, TV te kijken of muziek af te spelen terwijl je kookt.

Wist je dat er een direct verband bestaat tussen voedselverspilling en de opwarming van de aarde? Voedsel dat in de vuilnisbak terechtkomt, verrot en produceert gassen die tot 25 keer schadelijker zijn dan koolstofdioxide als het gaat om het vasthouden van warmte in de atmosfeer.

Doe dus je best om creatiever te koken en zo het meeste uit je boodschappen te halen. Door geen enkele hap verloren te laten gaan en restjes om te toveren in originele gerechten, bespaar je niet alleen op je boodschappen maar draag je ook actief (en smakelijk) bij aan het milieu.
Nu we meer tijd thuis doorbrengen, zijn we allemaal weer meer zelf gaan koken en zijn ook onze winkelgewoonten veranderd. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, geeft 63% van de mensen aan dat ze minder vaak naar de supermarkt gaan maar wel méér kopen als ze boodschappen doen om dan thuis zelf lekker (en veel) te koken. En wist je dat, op het hoogtepunt van de quarantaine, mensen ook zes keer zo vaak op zoek bleken te gaan naar groenteboxen dan in dezelfde periode vorig jaar? We beginnen dus in te zien hoe belangrijk het is om minder voedsel te verspillen en meer op boodschappen te besparen: goed voor onze portemonnee, onze gezondheid en voor de planeet.

Ontdek meer over de Space.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in