Interieurarchitect
Verf en behang

4 manieren om die saaie muur op te fleuren

Daar zit je dan, te staren naar die saaie witte muur. Je wilt wel wat anders, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat je er mee aan moet. Hoe pak je het aan? Er zijn zo ontzettend veel verschillende opties en mogelijkheden dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Geen paniek, wij geven je vier suggesties waarmee je jouw muur in een mum van tijd omtovert tot een compleet nieuwe muur!

Eigen creaties aan de muur

Een andere eenvoudige manier om je muur op te fleuren is wanddecoratie. Als je kijkt naar de verschillende soorten wanddecoratie, dan zijn er ontzettend veel verschillende materialen en formaten waar je uit kunt kiezen. Je moet bijna goed je best doen om een winkel te vinden waar geen wanddecoratie verkocht wordt. Bij het grote Zweedse warenhuis met de gehaktballetjes heb je bijvoorbeeld keuze uit ontzettend veel verschillende schilderijen om je muur op te fleuren. Toch blijft het jammer dat iedereen zomaar hetzelfde schilderij als jij kan kopen. Wanddecoratie laten drukken met een eigen ontwerp is dan minstens zo leuk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een foto op aluminium aan de muur, dan is het vaak ook nog een stuk goedkoper dan een standaard plaat uit de winkel. En je kunt er ook nog eens je eigen foto’s op laten drukken. Dus, afstoffen die vakantiefoto’s en kies de mooiste uit voor aan de muur!

Een likje verf

Je kunt heel eenvoudig zelf de handen uit de mouwen steken en de muur voorzien van een nieuw likje verf. Je zult er versteld van staan wat een nieuwe en frisse kleur op de muur doet met een ruimte. Vind je een hele muur in een bepaalde kleur te heftig? Je kunt ook voor een baan in een bepaalde kleur doen. Geeft de muur tot een hoogte van, laten we zeggen, 1,5 meter een kleurtje en laat de rest daarboven rustig. Het breekt de muur en maakt het daardoor een stuk levendiger. En vind je na een tijdje de kleur toch niet helemaal wat je had verwacht? Dan schilder je het net zo makkelijk weer over. Ideaal!

Wil je meer werken met patronen of motieven, dan is verven misschien niet de allerbeste optie. Het kan natuurlijk wel, maar het werken met sjablonen en alles heel goed afplakken kost ontzettend veel tijd en energie. En dan is het nog maar de vraag of het eindresultaat het resultaat is dat jij voor ogen hebt. Beter kun je dit geval voor behang gaan. Als je een beetje kwalitatief behang uitkiest, dan zie je de storende naden tussen de verschillende banen ook nagenoeg niet. Scheelt een jou een hoop schilderwerk en hebt toch een ‘nieuwe’ muur.

Handig én mooi: een plank aan de muur

Is het echt zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig kan het zeker zijn. Een plank is juist een heel goede manier om het zicht op de muur te ‘breken’. Daar komt nog eens bij dat de plank eigenlijk nooit alleen komt. Je kunt deze heel eenvoudig vullen met allerlei leuke (woon) accessoires en persoonlijke items. Verzamel bijvoorbeeld tijdens de vakanties leuke souveniers voor op de plank of planken. Zo heb je de vakantie altijd een klein beetje bij je in de buurt. Ook niet verkeerd natuurlijk!

Dus niet alleen mooi, maar ook erg praktisch. Combineer verschillende planken en formaten met elkaar en je krijg direct een speels effect. En de voor de plank zelf is er zo ontzettend veel keuze. Van goedkopere exemplaren tot massief houten exemplaren van honderden euro’s: voor iedereen is er wel één te vinden. Ga jij voor een natuurlijk houten exemplaar? Of past een strak afgewerkte metalen plank meer bij jouw interieur?

Pak het groots aan

De bovenstaande drie punten zijn relatief kleine en voordelige ingrepen. Je kunt natuurlijk niet alleen naar de muur kijken, maar de hele indeling onder de loep houden. En dat hoeft helemaal niet altijd gepaard te gaan met allemaal nieuwe meubels. Als je de inrichting net even wat anders doet, kijk je direct heel anders naar de ruimte. De bank op een andere plek, de kast naar de andere kant en de eettafel verplaats je ook. Moet jij eens kijken hoe anders je al naar de ruimte kijkt! En laat het budget het wel (gedeeltelijk) toe? Dan kun je altijd nog kijken naar nieuwe meubelen. En nieuw hoeft niet altijd nieuw uit de winkel te zijn. Ook in tweedehands winkels zijn vaak nog heel mooie spullen te vinden!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in