Interieurarchitect
Verf en behang

4 handige tips om van een lege muur een blikvanger te maken

Een lege, saaie muur kan een echte domper zijn in huis, vooral wanneer de rest van je huis leuk gedecoreerd is en je interieur ‘af’ aanvoelt. Tijd dus om dat dode hoekje tot leven te brengen. Dat lijkt een overweldigende taak, maar weet dat kleine aanpassingen een grote impact kunnen hebben. Hieronder ontdek je hoe je te werk gaat.

Aan de slag met verf en behang

De eenvoudigste manier om een saaie muur op te fleuren is door ze een lik verf te geven. Ga voor een opvallende kleur om er een echte eyecatcher van te maken. Laat dezelfde kleur hier en daar terugkomen (denk: kussens, vazen, …) voor een harmonieus geheel.

Als neutrale of gedempte tinten meer je ding zijn, kan je op een andere manier een blikvanger maken. Je kan de muur horizontaal opdelen door alleen het onderste deel te verven. De muur wordt zo stukken interessanter. Ook ‘painted arches’ zijn nog steeds hip en geven een muur meer cachet. Op internet vind je talloze filmpjes hoe je zelf zo’n boog kan schilderen.

Geen fan van verf? Ook behang is een snelle, eenvoudige manier om interessante texturen of kleuren toe te voegen.

Originele wanddecoratie

Posters zijn een populaire manier om een saaie muur op te frissen. Weinig inspiratie? Kies voor retro filmposters of ga voor minimalistische lijntekeningen voor een originele twist. Wil je echt origineel uit de hoek komen, bekleed je muur dan met voorwerpen. Denk aan hoeden, maar ook vintage borden of juten manden in verschillende formaten en prints. Een saaie muur wordt zo meteen een blikvanger.

Een wandplank breekt het eentonige van een lege muur en voegt iets interessants toe. Je kan de plank vullen met boeken, foto’s, maar ook mismatchte glazen bokalen. Die kan je bijvoorbeeld opvullen met zand of grond van al je vakantiebestemmingen. Ook een boho geweven wandtapijt voegt textuur toe.

Spelen met woorden

Een saaie muur trekt alle ogen wanneer ze iemand rechtstreeks aanspreekt. Met een letterbord of muursticker met een bijzondere quote of een neon sign met een leuke woordspeling krijg je een minimalistisch maar impactvol effect.

Foto’s tentoonstellen

Een foto als wanddecoratie, daar had je misschien zelf ook aan gedacht. Logisch, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan een foto op maat laten printen en zo de hele muur bedekken met je lievelingsfoto. Een andere optie is van je saaie muur een fotomuur te maken waarop je al je mooiste foto’s tentoonstelt. Zelf een fotocollage maken kan je makkelijk online. Combineer verschillende foto’s in één kader of ga voor allerlei leuke kadertjes in een willekeurig patroon of ga net voor een strakke compositie. Met kleur trek je de aandacht en met zwart-witfoto’s creëer je een visueel rustpunt.

Je kan dus op veel manieren een saaie muur nieuw leven inblazen. Onthoud dat niets definitief is, dus gewoon uitproberen is de boodschap. Het resultaat is ongetwijfeld de moeite waard!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in