De keuken

10 tips voor je droomkeuken

Hier volgen de 10 belangrijkste tips en tricks − onafhankelijk van de fabrikant − voor de keukenplanning/-aankoop: In één oogopslag: waar je op moet letten!

Wie droomt er nu niet van om zijn droomkeuken te ontwerpen? Een nieuwe keuken is echter een grote investering. Bovendien koop je een keuken om er verschillende jaren gebruik van te maken. Deze nieuwe aankoop moet daarom veel vreugde en comfort bieden. Met de juiste checklist ben je goed voorbereid op een persoonlijk keukenplanningsgesprek met je keukenbouwer of schrijnwerker.

Je eigen behoeften kennen

Een keuken plannen doe je niet zo een-twee-drie. Integendeel: voor een optimaal resultaat moet je enkele dagen stilstaan bij hoe je je keuken gebruikt en jezelf de volgende vragen stellen: Waar werk ik het meeste? Hoeveel werkvlakken heb ik nodig? Kook ik meestal alleen of samen? Wordt er voornamelijk gekookt door een links- of rechtshandig iemand? Maak hier aantekeningen over, zodat je deze bij de planning en keukenaankoop meteen bij de hand hebt.

Aankoopgedrag analyseren

Uit hoeveel personen bestaat je gezin? Doe je dagelijks boodschappen en heb je daardoor niet veel plaats voor voorraden nodig? Of haal je één keer per week al je boodschappen? Bewaar je alles in voorraad- en vershouddozen of blijft bij jou sowieso niets over? De Blum-​zoneplanner kan je helpen.

Opbergruimte optimaal benutten

Ongeacht voor welke keukenlay-out of keukenvorm je woning geschikt is/je kiest: belangrijk is en blijft dat de beschikbare opbergruimte efficiënt wordt benut. Geraffineerde oplossingen van Blum benutten iedere centimeter en zorgen zo voor voldoende opbergruimte. SPACE CORNER benut de plaats in hoeken, SPACE TWIN haalt alles uit smalle nissen en SPACE STEP fungeert niet alleen als opstapje, maar creëert ook opbergruimte. Zo creëer je extra Opbergruimte.

Korte afstanden bij het koken

Het werk in de keuken bestaat hoofdzakelijk uit processen die altijd terugkeren. Als je weet wat je kookgewoontes zijn, moet je bedenken welke benodigdheden je waar nodig hebt om de werkprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Zo kun je de afstanden verkleinen en het kookplezier vergroten. Bespreek met je keukenplanner hoe je de verschillende werkgedeeltes 'Voorraad opbergen', 'Bewaren', 'Spoelen', 'Voorbereiden' en 'Koken en bakken' het beste kunt indelen. Meer informatie daarover vind je hier.

 

De 'juiste' werkhoogte

Kies de werkhoogte op basis van degene die het vaakst gaat koken. De ideale hoogte ligt doorgaans 15 tot 20 cm onder de elleboog. In keukenwinkels kun je vaak verschillende hoogtes uitproberen. Als er veel 'koks' met verschillende groottes aan het werk zijn, dan is een in hoogte verstelbare keukenzone die met één druk op de knop in hoogte kan worden aangepast, praktisch met het oog op de ergonomie.

Comfort op de eerste plaats zetten

Greeploze keukens zijn momenteel helemaal in. Met bewegingstechnologieën van Blum, die mechanisch of elektrisch worden ondersteund, zorg je bovendien voor meer comfort. Al na een kort duwtje bewegen de fronten bijna vanzelf. Dit is vooral praktisch bij de afvallade onder de spoelbak. Overigens: om je keuken geheel greeploos te maken, levert Blum ook oplossingen voor koelkasten, diepvriezers en vaatwassers.

Orde scheppen in lades

Wie kent deze situatie niet: chaos in de lade, vooral bij kleine zaken die in iedere keuken voorkomen. Het kan ook anders! Doordachte lade-indelingen, zoals Orgalux, helpen je om orde en overzicht in iedere lade te creëren. Pannen zijn overzichtelijk opgeborgen met de bijpassende deksels ernaast – dankzij dwarsverdelingen. Vaatwasmachinebestendige roestvrijstalen bakjes gevuld met allerlei prullen maken het makkelijk om de orde te handhaven. De elegante AMBIA-LINE-kaders voorkomen bovendien chaos in je kasten. Hier krijg je meer tips voor orde in de lades.

Slimme kastuitrusting

Kasten zijn het fundament. Het is ergonomisch voordelig als je onderkasten met lades in plaats van legplanken uitrust. Zo kun je al bij het openen de hele kastinhoud bekijken zonder dat je je hoeft te bukken, hoeft neer te knielen of dingen uit de kast hoeft te halen. Bovendien kunnen borden, kommen, potten en pannen makkelijk en comfortabel uit de kast worden gehaald − bij een volledig uittrekbare lade zelfs tot in de achterste hoek. In de bovenkast hebben klapdeuren in plaats van deuren zich bewezen. Klapdeuren steken niet uit in de ruimte, waardoor je je hoofd niet stoot bij het in- en uitruimen.

Praktische keukenaccessoires niet vergeten

Kleine hulpmiddelen met groot effect maken je keukenroutine makkelijker: van de kruidenhouder tot de messenhouder, bordenhouder en foliesnijder – zo verschuift niets in de lade en ben je efficiënter. Vooral praktisch bij vershoud- en aluminiumfolie: zo hoef je niet lang te zoeken naar het begin van de folie en kun je precies de gewenste grootte plooivrij afsnijden.

'Keukenproefrit' vastleggen

Bij een nieuwe auto is een testrit een absolute must! Voor een nieuwe keuken geldt hetzelfde. Bij Blum kun je je droomkeuken al tijdens de planningsfase live meemaken. In Blum-showrooms maken we je lay-out op een schaal van 1:1 met verplaatsbare corpussen na. Zo krijg je vóór de keukenaankoop een gevoel van de afmetingen, kun je eenvoudig aanpassingen van je keukenplan uitproberen of grotere wijzigingen doorvoeren. Hierdoor ben je zekerder van je investering en komt je droomkeuken een stapje dichterbij.

Bron: Blum Inspriations

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in