Daktuin

Voordelen en nadelen van groendak

De voordelen van een groendak zijn ‘legio’ en eigenlijk zijn er ook amper nadelen aan een groendak. Behalve dat je dakafwerking goed waterdicht moet zijn, anders krijg je lekken.

Voordelen van groendak

De voordelen van een groendak zijn ‘legio’:
  • Waterbeheersing: Om zo weinig mogelijk hemelwater naar de rioleringen te sluizen, zijn er tal van oplossingen. Een daarvan, en dat is meteen een hele belangrijke, is het aanleggen van groendaken. Groendaken kunnen veel water opslaan. Dit kun je meteen gebruiken voor de planten. De hoeveelheid overtollig water dat dan toch doorstroomt naar de riolering, is miniem.
  • Langere levensduur van de dakbedekking: Raar maar waar. En logisch in feite, want de uiteindelijke dakbedekking zit bij een groendak zo goed verstopt dat ze nauwelijks in aanraking komt met zon en koude. En dat zorgt ervoor dat het materiaal veel minder vlug verslijt.
  • Isolatie van het dak: Belangrijk! Minder warmteverlies in de woning, minder verlies in de portemonnee.
  • Geluidsisolatie: Omgevingsgeluiden worden gedempt door aarde en groen.
  • Klimaatsverbetering: Meer groen, meer zuurstof, minder lawaai.
  • Visuele voordelen: Naar groen kijken geeft rust en vermindert stress.
  • Financieel voordeel: In heel wat steden en gemeenten kun je een subsidie krijgen als je een groendak maakt. 25 euro per m² kun je hiervoor zeker krijgen. En daar komt nog bij dat je dakbedekking jaren langer meegaat, wat er dan weer voor zorgt dat de uiteindelijke kost van het groendak zichzelf terug betaalt.

Nadelen groendak

Zijn er alleen maar voordelen aan een groendak? Neen…  Er is één groot nadeel, en dat is lekkage.
En een lek in het dak is meteen de grootste nachtmerrie van iedereen die daktuinen en groendaken aanlegt. Want als er op een bestaande daktuin een lek in het dak is, moet je afbreken want je kunt het lek nauwelijks lokaliseren. Het belang van een degelijke dakdekking is hier dus werkelijk heel groot!

Gelukkig zijn de materialen voor dakdekking van erg goede kwaliteit. Daardoor is je dak, toch als het professioneel uitgevoerd werd, echt wel gegarandeerd waterdicht. Dus kun je je afvragen of een groendak wel nadelen heeft… Want eenmaal de constructie achter de rug, blijft enkel het genieten van je eigen groene paradijs, hoog in de lucht.


Meer weten over de voordelen en nadelen van een groendak?

Lees ook ons dossier over de daktuin en over de voordelen en nadelen van een groendak
 
Auteur: Luk Dirkx – november 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in