Daktuin

Het groendak: een tuin in de lucht

Het groendak wint aan populariteit, maar nieuw is het niet. Eeuwen geleden kenden de mensen de vele voordelen al die een groendak biedt. Zeker  in de Scandinavische landen, waar woningen net door hun groendaken naadloos in het landschap overgaan. Tuinarchitect Luk Dirkx legt in deze aflevering van Goed Getuind alles uit over het groendak.

Het woord groen in groendak heeft niets met kleur te maken. Groen in groendak duidt enkel op het feit dat we levend materiaal gebruiken om daken te bedekken. De keuze van planten is, net zoals bij een gewone tuin, eindeloos.  In feite is een groendak gewoon een tuin in de lucht.

Intensief of extensief groendak

Als je gaat grasduinen bij mijnheer en mevrouw Google, kom je bij groendaken al vlug de termen intensief en extensief tegen.
  

  • Intensief groendak

    Intensieve groendaken zijn die daken die je inricht en gebruikt als tuin. Je vind er alles wat je ook in een gewone tuin kunt vinden: bomen, paden, vijvers, baden, terrassen, gazon, haagjes, ….  Intensief dus, in aanleg, onderhoud en kost.

 
Een intensief groendak weegt al vlug tussen de 350 en 1500 kg per m². Voor je aan zo’n constructie begint, is het natuurlijk heel belangrijk om te weten of je dak bestand is tegen zo’n hoge belasting. Je bouwarchitect weet je hierover te adviseren.
 

  • Extensief groendak

    Extensieve groendaken zijn die daken waarop wel planten staan, maar die niet ingericht zijn voor intensief gebruik. Je loopt er ook niet op.

Het gewicht van een extensief groendak ligt veel lager, van 20 tot 200kg per m². Vaak kan je deze constructies zonder extra aanpassingen op bestaande daken maken, en dat maakt het natuurlijk ook een pak goedkoper.
 

  • Eenvoudig intensief groendak

    Eenvoudig intensieve groendaken heb je ook. Een eenvoudig intensief groendak is in feite een tussenoplossing. Zwaarder dan de extensieve, zo’n  200 tot 350 kg per m². Goed voor een beplanting die iets weelderiger is dan bij de extensieve groendaken.

 

 

Groendak planten

Net zoals bij een  tuin op de begane grond is de keuzen aan planten voor het groendak onbeperkt. Je moet wel een selectie maken naargelang de streek, de smaak, de klimaatomstandigheden (bij een tuin in de hoogte heb je veel meer wind en koude dan veilig  beneden) en de bodem van het groendak.

Groendak opbouw

De constructie van het eigenlijke dak is natuurlijk afhankelijk van het uiteindelijke gebruik. Wil je een intensief groendak, dan moet je constructie heel stevig zijn, dus voldoende draagkracht hebben! Lees er meer over in Opbouw intensief en extensief groendak

 

Voordelen en nadelen van een groendak

De voordelen van een groendak zijn ‘legio’ en eigenlijk zijn er ook amper nadelen aan een groendak. Behalve dat je dakafwerking goed waterdicht moet zijn, anders krijg je lekken.


Auteur: Luk Dirkx - Tuinen Luk Dirkx – november 2012

 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in