Tuinarchitect

Tuinen kijken: onderhoudsarme tuin voor levensgenieters

Met beiden een drukke baan én een voorliefde voor reizen, zijn Chris en Eddy niet zo vaak thuis. Wanneer ze er wel zijn, genieten ze vooral graag van de rust in huis en – als het even kan – in de tuin. Ze lieten daarom ook een onderhoudsarme tuin ontwerpen.

“Genieten, dat betekent voor ons in de eerste plaats ontspannen”, zegt Chris. “Een duik in het zwembad nemen, rondwandelen, rust en stilte inademen. In de tuin klussen, daar zijn we niet bijzonder dol op. Daarom hebben we onze tuinarchitect ook gevraagd om een onderhoudsarme tuin te ontwerpen.” Dat was precies wat ze kregen: hoewel hij best veel planten en een keur aan uitbundige zomerbloeiers implementeerde, tekende de architect een tuin uit die vooral weinig werk vraagt.

Jonge tuinarchitect

De architect die voor dit ontwerp zorgde, was Tom Roofthooft, een jonge, gedreven groenspecialist uit het Kempense Oevel. “Hij leerde het vak bij een gerenommeerd tuinbedrijf en sinds enkele jaren heeft hij z’n eigen zaak”, zegt Chris. “Het klikte meteen tussen ons. Tom begreep wat we wilden en had goede, originele ideeën om dat ook uit te werken.” Naast het beperkte onderhoud waren voor Chris en Eddy vooral de waterpartijen belangrijk: een vijver in de voortuin en een zwembad in de achtertuin, die moesten er zeker komen. Verder mocht de tuinarchitect vooral z’n fantasie laten werken. Hij kwam met een gestructureerd plan waarbij de juiste plantenkeuze essentieel was.

Herhaling

In overleg met de tuinarchitect besloten Chris en Eddy om enkel stevige, volgroeide planten aan te schaffen. Zo kreeg de tuin meteen een volwassen aanblik. “Het was een bewuste keuze. We worden toch al wat ouder, dus we hadden geen zin om nog jaren te wachten eer de tuin echt een beetje body kreeg. Natuurlijk hebben we wel wat meer gespendeerd, maar nu is het tenminste in één keer goed.” Ook wat plantenkeuze betreft, had Chris duidelijke ideeën. Niet té veel verschillende soorten, maar een beperkt aantal planten die op verschillende plaatsen terugkeren. “Die herhaling brengt structuur en eenheid, ze zorgt voor samenhang. Heel belangrijk als je vooral rust wilt vinden in de tuin.”

Bamboe

Pachysandra is zo’n plant die op verschillende plaatsen in de tuin opduikt. Op zich subtiel en onopvallend, maar door de grote groepen krijgt hij hier een speciaal effect. “Het is een uitstekende bodembedekker”, meent Chris. “Hij vult snel op en hier staat hij met z’n volle zin. We maaien hem gewoon af en toe kort met de grasmachine en binnen de kortste keren wordt het weer een dichte, groene massa. Het blad heeft bovendien een heel frisse kleur die de tuin zelfs op grauwere dagen oplicht.” Tussen het dichte bladerdek van pachysandra rijzen de slanke stammen op van kleine maar stevige kastanjebomen. Een andere topper is wat Chris betreft de bamboestruik. “Een heel dankbare plant, en ideaal als afsluiting. Wij gebruiken hem vooral om het achterste gedeelte, waar de hond z’n speelterrein heeft, wat aan het zicht te onttrekken. Het blad is erg mooi en hij groeit ook heel snel. Hij gaat natuurlijk wel makkelijk woekeren, regelmatig steken er scheuten de kop op in het gazon. Maar die trekken we gewoon uit en verder maken we ons daar niet al te druk om.”

Sprookjeslicht

Naast de beplanting ging veel aandacht uit naar het lichtplan van de tuin. Chris schakelde daarvoor MVL in, een firma gespecialiseerd in buitenverlichting. “Ze hebben het heel goed aangepakt”, zegt Chris. “De tuin is ’s avonds sprookjesachtig verlicht en precies de goede punten worden in de verf gezet. We lieten een paar grote lantaarnpalen plaatsen, maar voor het overige wilden we sobere armaturen. Het licht zelf is belangrijk, en natuurlijk ook de onderwerpen die belicht worden, maar de lampen zelf hoeven we niet al van ver te zien.”

 

Bron: Tuinen inspired by Feeling Wonen - Tekst: Fanny Storms, fotografie: Sarah Van Hove

 

Meer info: Tuindesign Tom Roofthooft

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in