Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Strakke vijver in compacte stadstuin

De dokterswoning met moderne achtergevel diende een bijpassende tuin aangemeten te krijgen. Zowel vanop de gelijkvloerse als de eerste verdieping is er een uitstekend zicht op de strakke stadstuin met vijver.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Elsene, Brussel
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Stijl: hedendaagse stadstuin
  • Oppervlakte: 160m²
  • Krachtpunten: speels, modern, zichtbaar

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze dokterspraktijk wilden een inkijk op hun tuin creëren. Water en weinig onderhoud moesten centraal staan.

Uitdaging voor de tuinarchitect

De grote uitdaging was voornamelijk de bereikbaarheid van de tuin. Verschillende materialen dienden doorheen de dokterspraktijk gedragen worden langs smalle doorgangen en trappen.

Speels terras

Voor het terras en de afwerking van de vijver is gebruik gemaakt van Belgische blauwe hardsteen. De rest van het pad naar achteren is in dolomiet met een onderbreking in traptreden uit blauwe hardsteen. Deze twee elementen contrasteren zeer goed tegenover elkaar. De zitelementen werden uitgewerkt in Ipé tropisch hardhout.

Verdwenen vijver

Opvallend is dat de vijver in twee stukken wordt gesneden door beplanting met siergras op een kunstmatige heuvel. Vanaf de dokterspraktijk op het gelijkvloers lijkt de vijver dan ook te verdwijnen in de beplanting. Verder zijn de verschillende houten constructies een speels element die steeds terugkomen. Deze kunnen gebruikt worden als zitelement. Langs verschillende zijden van de zitelementen is ledverlichting ingewerkt.

Beplanting met siergras

De gebruikte planten zijn onder meer lampenpoetsersgras (siergras) waartussen ook sierui-bloembollen zijn verwerkt. Verder sieren ook de Pontische rodendendron, kerstroos en twee soorten herfstanemonen de tuin. Langs de muur aan de zuiderkant staan vijf sierperen en enkele hazelaars die in de winter voor een gele kleur zorgen. De nieuw aangeplante boom is een kansenboom. Twee berken achteraan in de tuin waren al aanwezig.


Auteur: Kelly Cuypers - december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in