Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Sfeer scheppen in een kleine tuin

Een waterelement, een leuk terras en het behoud van een grote kerspruim: de wensen van een gezin in het heuvelachtige Hageland. De kleine tuin, die een renovatie onderging, kreeg het allemaal aangemeten.
Tuinpaspoort
 • Locatie: Sint-Joris-Winge
 • Voor- of achtertuin: achtertuin
 • Stijl: strak
 • Oppervlakte: 140m²
 • Krachtpunten: integratie van drie elementen: waterpartij, terras en
  veranda
 • RealisatieTuinen Dirkx 

Wensen van de bewoners

De bewoners wilden een praktische tuin met een mooi waterelement en het behoud van de bestaande kerspruim (een pruimelaar).

Uitdaging voor de tuinarchitect

Water in de tuin vormt een groot risico voor kinderen. Daarom zorgde de architect dat de waterpartij kindvriendelijk (veilig) is. Ook voor een onopvallende integratie van enkele praktische aspecten, zoals de airco-installatie, afvalcontainer en het regenwatervat, vond de tuinarchitect een oplossing.

Tuinconcept

Vooral een makkelijk bereikbaar grasveld, een mooie waterpartij en de integratie van de bestaande kerspruim bepalen hier het tuinconcept.
De verlengde waterpartij evenwijdig met het verhoogde terras zorgt in de tuin voor een logisch verloop van de looplijnen. De graspartij maakt de tuin erg toegankelijkheid. Dankzij de verheven ligging van het terras is er vanuit de veranda een mooi overzicht op tuin en waterpartij. Ook de positie en de vorm van de bestaande boom zijn ideaal om er ook vanuit de woning van te kunnen genieten.

Stevigheid en veiligheid voorop

De aanleg van deze tuin is eigenlijk een heraanleg. De tuin kreeg een nieuwe, eenvoudige indeling, met behulp van schanskorven en de waterpartij die voor de sfeer zorgt.
 • De schanskorven bakenen de tuin af maar kunnen ook dienst doen als zitbank. Ze zijn op een stevige fundering gezet en werden met maaskeien gevuld
 • Voor de verharding is gekozen voor verzoete Chinese arduintegel, geplaatst op een gewapende betonfundering
 • De vijver is voorzien van een ingebouwd filtersysteem en een veilig betonnet om ongevallen te voorkomen. 's Avonds kunnen de bewoners dankzij de onderwaterverlichting genieten van het leven in de vijver vanuit de veranda of vanop het terras.

Groene blijvers

In deze tuin vind je heel wat groenblijvende varens en grassen. Die vormen overigens een geschikte beplanting voor onder bomen. De heesters in deze tuin zijn kaneelbasilicum, palmlelie, struikklimop, sneeuwbal en Heemstroos. Goede schaduwplanten voor onder de bestaande kerspruim zijn eikvaren, hartlelie en leliegras.
Dit tuinproject is een realisatie van Tuinen Dirckx
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur: Kelly Cuypers - mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in