Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Patio als stadstuin

Een tuin van amper 36 vierkante meter groot laat zich niet zo gemakkelijk aanleggen als een grote tuin. Deze stadstuin in Roeselare is als een ware patio ingericht. De Chinese vernisbomen zijn de blikvangers.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Roeselare (West-Vlaanderen)
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Soort tuin: stadstuin
  • Oppervlakte: 36m²
  • Krachtpunten: sterke, ruimtelijke indeling

Wensen van de bewoners

De tuin moest sterk samenhangen met de woning. Omdat de tuin even breed is als de woonruimten en zichtbaar is vanuit elke ruimte in de woning en elk niveau in de woning moet deze tuin aantrekkelijk zijn. Ook mocht de tuin een bepaalde natuurlijkheid bevatten.

Tuinconcept

Het ontwerp is ontstaan vanuit een eerste diagonale lijn. Deze lijn is de langste as vanaf de voordeur doorheen de woning en doorheen de buitenruimte. Daarop is het ogenschijnlijke willekeur patroon ontstaan in de verharding. De sterk afgelijnde betonvlakken accentueren het perspectief naar achteren toe. In de openingen is er een weelderige, natuurlijk ogende, beplanting voorzien.

Constrasterende materialen

Alle materialen voor verlichting, verharding en een tuinmuur geven een mooi contrast tussen strakke en natuurlijke vormen.

  • De wand in eik achteraan de buitenruimte staat 1m los van de achtermuur. Dit zorgt voor 2 aspecten: achter de wand is een bergruimte voorzien, een tuinkast als het ware. En omdat deze wand los staat van de scheidingsmuur geeft dit een gevoel van ruimte.
  • De verharding is een combinatie van gepolierde betonvlakken en grind. De grindstroken hebben dan terug het praktische nut voor de afwatering. Zo hebben we geen zichtbare afwateringsgoten nodig.
  • De verlichting op zich is héél subtiel aangebracht. De bedoeling is om hier een strooilicht om ’s avonds een gemoedelijke, gezellige sfeer te creëren.

Chinese vernisbomen

De echte blikvangers zijn de twee meerstammige Chinese vernisbomen. Door hun typisch natuurlijke groeivorm geven ze echt sfeer aan de buitenruimte. Ze gaan sterk in contrast met het sterke afgelijnde en uitgepuurde interieur. Door deze contrasten aan te brengen, wordt de totale architectuur versterkt.
Dit tuinproject is een realisatie van Studio Verde

 Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be? Laat het ons weten!

Auteur: Kelly Cuypers - oktober 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in