Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Ontdek de wereld in een tropische tuin

Een tuin als geen ander, dat is de winterharde, exotische tuin van Johan en Lina Boeckmans in Grobbendonk. In deze tropische tuin wandel je van de woestijn de jungle in. Vooral het strand en het smaakvolle fruit stelen er de show.
Tuinpaspoort tropische tuin
  • Locatie: Grobbendonk (Antwerpen)
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Soort tuin: tropische tuin
  • Oppervlakte: 1 500m²
  • Krachtpunten: verschillende werelddelen in één tuin
  • Ontwerp: eigen ontwerp

Wensen van de bewoners

Johan en Lina wilden in hun tuin een stukje van alle werelddelen terug vinden. Die tuindroom kwam er na enkele reizen in Azië en Zuid-Amerika. Uiteindelijk maakte het koppel de tuin tot wat hij nu is: een exotische tuin waarin je de hele wereld ontdekt.

Woestijn en jungle tuin

Als je deze exotische tuin binnenstapt, val je om van verbazing. En wel hierom: 
  • Je komt binnen in het mediterrane gedeelte van de tuin, met daarin vier à vijf meter hoge bananenplanten en palmbomen
  • De kleine woestijn ligt midden in de mediterrane tuin. Hier prijken cactussen van 10 centimeter tot een meter hoog, alsook verschillende soorten yucca's uit Mexico en allerlei vetplanten. Achteraan wacht een uitnodigende saloon ‘Rancho’ om je dorst te lessen. En toegegeven: niet iedereen heeft een eigen strand met bar in zijn tuin!
  • De jungle is het pronkstuk van de tuin. Hier groeien bamboe, boomvarens, palmbomen en een reuzegunera. Het junglegevoel in deze tuin is compleet als je over de aangelegde bergen en boomstammen wandelt.

Proeven van fruit

Negentig procent van de planten in deze exotische tuin zijn winterhard. Dat betekent dat ze in ons land perfect de winter overleven. Naast de prachtige palmen en andere exoten is het vooral heerlijk proeven van de diverse fruitsoorten. Er zijn de winterharde pawpaw en kiwibes. "De pawpaw is een fruitsoort die normaal gezien in Midden-Amerika groeit, met vruchten tot wel 300 gram. De planten, die tijdens de winter binnen moeten staan, zijn: de boomtomaten, appelsienen, pomelo's, clementines, citroenen en pompelmoezen", geeft Johan Boeckmans mee.

Natuurlijke materialen

Om de tuin aan te leggen, werkten Johan en Lina met natuurlijke materialen. Zo legden ze borders van kasseien en maakte Johan een vogelkooi met afbraakmaterialen en bamboe. “We maakten alles zoals de voorbeelden die we zagen tijdens onze reizen.”, besluiten Johan en Lina. Een tuinarchitect kwam er in deze tuin niet aan te pas.
Kom deze tuin bewonderen op de Belgische Open en Exotentuinen tijdens het weekend van 29 en 30 juni. Sommige tuinexposanten gooien ook op 27 en 28 juli en 31 augustus en 1 september de tuinpoorten open. Info: Open Exotentuinen


Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur
: Kelly Cuypers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in