Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Kindvriendelijke stadstuin

De bewoners van een beschermde stadswoning in Mechelen gebruiken hun tuin zeer intensief. De kinderen spelen op de schommels of fietsen de hele tuin door. En iedereen uit het gezin geniet jaarlijks van een eigen fruitoogst. Tuinarchitecte Karlien Hermans ontwierp deze kindvriendelijke stadstuin.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Mechelen
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Stijl: hedendaags
  • Oppervlakte: 290m²
  • Krachtpunt: een echte belevingstuin

Wensen van de bewoners

De bewoners wilden een tuin waar het aangenaam verblijven is, zonder vergezochte effecten. Er mocht wel de nodige aandacht zijn voor het binnen-buiten verhaal. De vrouw des huizes heeft een grote voorkeur voor planten en tuinieren, dus er mocht wel wat onderhoud aan de tuin zijn. Verder moest de tuin ook kindvriendelijk zijn met voldoende speelmogelijkheden zonder hierbij naar het standaardgamma te grijpen.

Tuinconcept

De tuin is opgevat als een omsloten stadslandschap waarbij de basis bestaat uit een groenvolume (grasveld) omzoomd door een ‘rondgang’ in kiezel. De terrassen - in gepolierde beton, kleur gris clairè - zijn uit dit groenvolume gesneden. In en rond het gazon zijn verschillende plantvakken ontworpen, voorzien van een mix van vaste planten, siergrassen en heesters met wisselende bloeikleuren en tijdstippen. Tegen de zuidelijke bakstenen muur zijn fruitbomen in leivorm aangeplant, temidden van een tapijt van bosaardbeien.

Cortenstaal

Het verhoogde gazon, net als een plantenbak, is uitgevoerd in roodkleurige cortenstaal. In de zomer contrasteert dit mooi met het groen van het gazon en de beplanting. In de winter sluit de roestrode kleur aan bij de bruine blaadjes van de beukenhaag achteraan. Als de kinderen wat ouder zijn, komt er in het gazon een vuurput in cortenstaal. Hier kunnen ze dan naar hartenlust kampvuren maken en marshmallows roosteren.

Pergola versus schommel

Langs het tuinpad is een hedendaagse pergolastructuur toegevoegd, die ook dienst doet als schommel voor de kinderen. De omgekeerde U-structuur in wit gelakt staal vormt een contrast met de zwarte uitbouw van het huis en volgt de zichtlijn die vanuit de bibliotheek in de woning naar buiten vertrekt.

De terrassen zijn bewust niet tegen de woning aangelegd. De achtergevel ligt meestal in de schaduw en de meest zonnige plek is verderop in de tuin. Door de terrassen dieper in de tuin te situeren, krijg je een vrij uitzicht vanuit de keuken naar de tuin zonder direct op een terras met tafel en stoelen te moeten kijken.

Leifruit als beplanting

Achteraan in de tuin staat een rij amberbomen in een massief van eikenbladhortensia. Als afscheiding met de achterburen koos tuinarchitecte Karlien een beukenhaag. Tegen de zuidelijke bakstenen muur staan fruitbomen in leivorm, temidden van bosaardbeien. In de verhoogde plantenbak staan krentenboompjes in een bed van ooievaarsbek. De andere planten in deze tuin zijn vaste planten en siergrassen, waaronder borstelveergras, duizendknoop, ijzerhard en  rodgersia.
Dit tuinproject is een realisatie van tuinarchitecte Karlien Heremans
Stel als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voor op Habitos.be! Klik op de link.

Auteur: Kelly Cuypers - april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in