Tuinen in beeld: Frisse praktische voortuin

Gewijzigd op 9/01/2013 door Daan Slingers

De eigenaars van de woning wilden het taboe van een inspiratieloze voortuin doorbreken. Tuinarchitectengroep Eco kreeg daarom carte blanche voor de invulling. Het resultaat is een voortuin die zowel esthetisch als functioneel erg aanspreekt.
Tuinpaspoort
 • Locatie: Appelterre (Ninove), Oost-Vlaanderen 
 • Voor- of achtertuin: voortuin
 • Stijl: strak en tijdloos
 • Oppervlakte: 250m²
 • Krachtpunten: functioneel, esthetisch, fris

praktische voortuin - overzicht
De voortuin is mooi in twee verdeeld: links het esthetische deel met de waterpartij, rechts het praktische met de parking.
© Eco Tuinarchitectengroep

Wensen van de bewoners

De eigenaars van de woning zijn zelf in de verhardingswerken tewerkgesteld. Hun voortuin moest zowel mooi ogen als praktisch zijn. Zowel een toegang links naar de garage als een doorgang rechts voor bestelwagens waren noodzakelijk. Doordat de eigenaars regelmatig bezoek krijgen, was er nood aan drie parkeerplaatsen.

Uitdaging voor de tuinarchitect

Bij het ontwerp van deze voortuin wilde de tuinarchitect de verschillende lijnvoeringen van de woning in de tuin doortrekken. Een kleine moeilijkheid lag bij het wegwerken van het hoogteverschil.
praktische voortuin - waterpartij
In de waterpartij is het hoogteverschil met een kleine waterval opgelost.
© Eco Tuinarchitectengroep

Waterpartij als hoogtepunt

Voor de verhardingen opteerden de tuinarchitect en de bewoners voor een grijze gepolierde beton. Dit materiaal is flexibel naar uitvoering toe en eenvoudig in onderhoud. De waterpartij tegenover de blanke muur is het hoogtepunt van de tuin.
 • Een verheven bak in blauwe hardsteen loopt via een waterval over in een kleiner filterend gedeelte
 • Als extraatje komt er nog een klein kunstwerkje in de waterpartij
 • Een aantal stalen buisjes verrijzen in een opvallende kleur uit het water, zeg maar een abstracte vorm van riet
 • Rondom de waterpartij staan er planten. De grijze/witte kleuren van de harde materialen staan in contrast met de kleurrijke beplanting
praktische voortuin - beplanting
Schanskorven zorgen voor een barrière met de buren.
© Eco Tuinarchitectengroep

Schanskorven

Schanskorven oftewel steenkorven zorgen voor de indeling van de tuin. Ze maken een onderscheid tussen de tuin en de parkeerplaatsen. Ook de afscheiding met de buren gebeurt door middel van schanskorven. 
 • Een bijpassende verlichting werd voorzien op deze stenen scheidingswanden. Dit om het geheel ook ’s avonds aantrekkelijk te maken
 • De drie extra parkeerplaatsen komen in het rechterdeel van de voortuin, achter de schanskorven. Deze zijn opgebouwd uit een fundering met daarop kunststof honingraten, die opgevuld zijn met fijn porfierslag. Ze zorgen voor een contract met de de lichte kleur van het gepolierde beton


Auteur: Kelly Cuypers - december 2012

Folders over tuinarchitect