Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Een kleine romantische stadstuin

Deze kleine Gentse stadstuin bestaat uit veel groen, water en gezellige rustpunten. Het is een onderhoudsvriendelijke groene oase, mét moestuin! De tuinarchitecte vond zelfs plaats voor een vijvertje. Doordat de beplanting tot tegen het huis loopt, lijkt het alsof het huis midden in de tuin staat.

Tuinpaspoort
  • Locatie: Gent
  • Voor- of achtertuin: voor- en achtertuin
  • Stijl: romantisch
  • Oppervlakte: 400m²
  • Krachtpunten: verschillende wensen op een kleine oppervlakte

 

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze stadswoning in Gent wilden zonder meer een gezellige tuin met weinig onderhoud. Toch wilden ze een moestuin en een heel jaar door bloei van allerlei planten. Daarnaast moest de tuin verschillende zithoekjes bevatten.

Uitdaging voor de tuinarchitect

De uitdaging was heel eenvoudig: de realisatie van een onderhoudsvriendelijke tuin op een kleine oppervlakte.

Beplanting tot tegen het huis

De woning heeft direct contact met de tuin. De beplanting is deels tot tegen het huis gebracht. Ook de voortuin werd opnieuw aangeplant, waardoor het lijkt alsof het huis midden in de tuin staat. De vijver met de houten omranding en aanleunende zitbank zijn de blikvangers.

Achter de vijver bevindt zich een verbinding - een boog met blauwe regen - naar de moestuin die er ook heel gezellig bij ligt. Aan de rand van het perceel is een gemengde border op kleur aangeplant. De muren werden gekaleid waardoor deze een natuurlijk effect kregen.

Kiezel en gemengde borders

Het terras aan de woning is in betonklinkers aangelegd, waardoor deze zitplek perfect aansluit bij het hout van de vijver. Via het gazon loop je naar de moestuin. Om deze moestuin aan te leggen, is de helft van de bestaande garage afgebroken.

In de voortuin zijn de paden in kiezel. De beplanting bestaat uit gemengde borders. In de voortuin vormt de combinatie van de strakke buxushaag en de losse sierlijke siergrassen een opvallend contrast.

Dit tuinproject is een realisatie van Tuinarchitecte Van der Plaetsen Heidi
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be? Laat het ons weten!

Auteur: Kelly Cuypers - februari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in