Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Contrasterende glooiingen in voortuin

Deze landelijke maar moderne voortuin past perfect in een rustieke, rurale omgeving van gras- en maïsvelden. Tussen de ronde buxusmassieven golven aluminiumplaten, voor meer contrast en lichtweerkaatsing. En hoewel de tuin weinig felle kleuren bevat is de aanplanting heel divers. Het hoogteverschil in de voortuin heeft tuinarchitect Vranckx overbrugd met trapjes en hellingen.
Tuinpaspoort
  • Voor- of achtertuin: voortuin
  • Stijl: eigentijds, rustiek
  • Oppervlakte: 130m²
  • Krachtpunten: onderhoudsvriendelijk, spannend, fris, contrast

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze woning in landelijke stijl wilden een voortuin die interactie biedt met de rustieke omgeving.

Uitdaging voor de tuinarchitect

De moeilijkheid voor de architect lag bij het hoogteverschil in de voortuin. Met hellingen en trappen biedt de architect hier een oplossing voor.

Buxus als beplanting

Kleuren en planten zijn in het ontwerp beperkt gebleven, om een mengelmoes van veelkleurige plantenborders te vermijden. Sobere grijsschakeringen, grassen en buxus primeren in deze tuin. Toch is de tuin allerminst saai. Het hoofdingrediënt en het fundament van het tuinontwerp zijn de buxusmassieven, die zich op de hellingen profileren. De dominantie van het buxusskelet wordt doorbroken door slingerende witte vincatapijten. Zo gaat alle aandacht naar de vormgeving van het tuindesign.

Weerkaatsend aluminium

  • Om niet alleen groen in het geheel in te passen, maakte de tuinarchitect gebruik van opstaande aluminium platen. Deze golvende platen markeren de zichtassen en fungeren als opvallende bakens. Het metaal zorgt voor een speels contrast en weerkaatst het licht. De harmonie tussen het buxusgroen en de metalen aluminiumkleur geven de tuin nog een extra dimensie.
  • Een pergola in bankirai en metaal ter hoogte van de voordeur versterkt de connectie huis-tuin en geeft een extra gelaagdheid (in hoogte) aan de tuin.
  • Het aantal verhardingsmaterialen is tot een minimum beperkt gebleven. De zandsteenkasseien dragen bij tot het idyllische karakter van de tuin en de relatie met de landelijke streek.


Auteur: Kelly Cuypers - december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in