Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Boerderijtuin vol verrassingen

Eén groot weiland omringde vroeger deze boerderij ten noorden van Antwerpen. Vandaag is het weiland herschapen in een prachtige tuin opgedeeld in verschillende deeltuinen. De inspiratie voor de invulling ligt bij de traditionele Engelse tuin.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Antwerpen
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Stijl: landelijk
  • Oppervlakte: 2500m²
  • Krachtpunt: grote tuin opgedeeld in kleine deeltuintjes

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze grote boerderijtuin wilden vooral vanuit hun gerenoveerde hoeve de tuin kunnen inkijken. De grote tuin moest verder in kleine deeltuintjes ingedeeld worden met een fraaie reeks aan planten.

De uitdaging voor de tuinarchitect

De tuinarchitect speelde in op de aanwezige groenelementen maar greep daarnaast ook drastisch in. De vijver is zo uitgebaggerd en vergroot. Hagen, graspaden en treden moesten het terrein een indeling geven om zo de tuin zoals huiskamers in te delen. Ook
de kunstwerken hebben hun eigen plaats gekregen.

Engelse tuin

Een Engels aandoende tuin geeft alle ruimte voor een heerlijke wandeling door de natuur. Zo’n uitgestrekte tuin is onmogelijk helemaal te onderhouden. Door de natuur vrijspel te geven kunnen er plaatselijk soms leuke verassingen ontstaan. Zo zijn er veel wilde planten aan de randen neergestreken.

Bloementuin

De bloementuin wordt gevormd door strakke bedden omzoomd met wintergroene buxusrandjes. Hier staan liefst grijsbladige en witbloeiende planten samen met rozen gegroepeerd: witte lelies, riddersporen en klokjesbloemen steken af tegen grijsbladige bijvoet, artisjokken en ezelsoren.


Het pad naar het terras

Bij het woonhuis leidt een pad naar het verder gelegen terras. De bloeiende vegetatie aan weerszijden van het graspad zorgt voor een Italiaanse sfeer. Dit wordt versterkt door talrijke potten en bakken met mediterrane planten. Omdat ze nooit samen in één oogopslag te zien zijn, botsen de verschillende vormgegeven tuindelen nooit met elkaar en verstoren ze ook het evenwicht van het geheel niet. Op het terras van antieke klinkers met prachtige kleurnuances staan welruikende planten naast een stramien van geschoren vormen en lage haagjes gegroepeerd. Buxus geknipt in de meest wilde vormen verlevendigt het geheel en een antieke rozenstruik harmonieert er met een mossig wordend tuinornament. Juist de schijnbaar toevallige harmonie in kleuren en vormen maakt deze tuinstijl uniek.

Weiland

Het grote weiland bood geen mogelijkheden voor een aaneensluitende tuin. Daarom is besloten het op te splitsen en de delen met graspaden te verbinden. De randen zijn beplant met natuurlijke ogende planten. Aan het einde van de zichtas is er door de losse heestergroepen een doorkijk naar het omringende weiland.
Dit tuinproject is een realisatie van Landscaping
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur
: Kelly Cuypers - februari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in