De groengevel

Planten voor de groengevel

Planten voor een groengevel hoeven niet per se klimplanten te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. In een groengevel werken de specialisten ook graag met varens, heesters en een heleboel andere planten die tegen vorst of vriestemperaturen kunnen. Ook grassen en bepaalde bloemsoorten kunnen, net zoals diverse mossoorten en vetplantjes (sedumplanten). Voor een groengevel binnen gebruiken de ontwerpers vaak tropische planten.

Planten kiezen voor groengevel

Kies de planten voor de groengevel doordacht. Let daarbij onder andere op:
  • Oriëntatie van de muur: niet alle planten kunnen op elke muur vlot groeien. Er zijn planten die veel zonlicht nodig hebben dus tegen een zuidgevel goed groeien. Een gevel op het noorden is voor zulke planten nefast. Dan zijn er weer planten die goed gedijen in schaduw, zet deze dus niet in een groengevel op het zuiden georiënteerd.
  • Onderhoud: Sommige planten vragen weinig tot geen onderhoud en moet je nauwelijks snoeien. Andere planten groeien snel, bloeieen en verdorren dan. Die moet je dus wel snoeien. Sommige planten groeien zo goed dat je ze zelfs twee tot drie keer per jaar moet snoeien. Denk aan klimop of bepaalde bodembedekkers.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in