Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinverlichting

Planning voor tuinverlichting

Een goede planning bepaalt hoe geslaagd je tuinverlichting zal zijn. Sta van bij de opmaak van je elektrisch plan voor de woning al even stil bij de tuinverlichting. Vraag je elektricien om raad bij het aantal kringen.
Eenmaal klaar voor de plaatsing van de verlichting kan je terecht bij een tuinarchitect of een verlichtingsadviseur om je te laten begeleiden in je keuzes. Tuinverlichting is immers meer dan een halogeenspot tegen de gevel die de volledige tuin verlicht.

Plan

  • Maak een duidelijk lichtplan op voor de tuin. Breng eerst bepalende elementen zoals het terras, wandelpaden, de oprit, vijver, zwembad,… in kaart op een plan. Geef vervolgens aan welke elementen je wenst te verlichten. Tot slot kan je bepalen welke verlichting in een groep of kring opgenomen dient te worden.
  • Wanneer je tijdens de plaatsing van de kabels of verlichting wijzigingen aanbrengt aan het vooropgestelde plan, breng die dan ook in kaart en bewaar het definitieve plan. Het is later altijd handig bij graafwerken in de tuin om te vermijden dat je kabels beschadigt.

Groepen

Het werken in groepen kan interessant zijn.

  • Wanneer je in het donker naar de brievenbus moet, de oprit moet gebruiken of bezoek ontvangt aan de voordeur, moet niet de volledige tuin voor en achter het huis worden verlicht.
  • Wanneer je op het terras zit, moeten enkel het terras en die delen van de tuin die zichtbaar zijn op het terras worden verlicht.
  • Bekijk dit allemaal grondig en verdeel vervolgens de volledige buitenverlichting op in de nodige kringen die je gegroepeerd kan gebruiken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in