Tuinhuisjes/carports

Maak van je tuinhuis een leuk tuinpaviljoen

In een tuinhuis berg je meestal alle rommel of fietsen op. Maar je kunt er ook creatief mee omspringen en er een heus tuinpaviljoen van maken. Hoe je het tuinhuis kunt (her)inrichten: als buitenkeuken, poolhouse met sauna, speelruimte of een andere ontspanningsruimte.

Poolhouse met sauna of jacuzzi

Plan je een zwembad in je tuin? Dan heb je ongetwijfeld een ruimte nodig om je technische installatie in onder te brengen. Maak er tegelijk werk van om in deze poolhouse ook een toilet en lavabo te plaatsen.
 • Ook een douche is mogelijk, hoewel die even goed buiten kan.
 • Rondom het poolhouse kun je een luifel maken waar je beschut langs het zwembad kunt zitten, of waarom niet, aperitieven of zelfs lunchen.
 • Bij een poolhouse kun je ook een sauna of jacuzzi integreren.
 • De jacuzzi kan ook mee binnen of onder het overdekt terras.
 • Extra tip: voorzie een kussenopbergplaats of buitenkast als aan het poolhouse stoelen of zetels staan.

Koken in vaste of mobiele buitenkeuken

Staat kokerrellen in de tuin op jouw nummer één? Dan integreer je een keuken in het tuingebouw. Hier heb je de keuze tussen een vaste of losse keuken.

 • Bij een vaste buitenkeuken zal een keukenspecialist of schrijnwerker een keukenblok op maat van de ruimte produceren.
 • Uiteraard zal de keuken minder groot zijn dan de binnenkeuken, maar qua functies hoeft ze daarom niet onder te doen.
 • Een andere mogelijkheid is een mobiele buitenkeuken: een trolley die zowel onder een overdekt terras of gewoon op het gras gebruikt kan worden.
 • Hoe dan ook zijn elektriciteit en een aansluiting op gas van belang.

Speelruimte voor de kinderen

Een eigen speelplek voor de kinderen zullen ze reuzeleuk vinden. Breng eerst in kaart welke activiteiten of spelletjes de kinderen willen ondernemen. Zijn dat rustige spelletjes voor kinderen of kan er een biljart- of kickertafel voor tieners? Enkele tips:
 • Werk wanden zodanig af dat kinderen posters kunnen ophangen of met krijt kunnen kleuren.
 • Ongetwijfeld willen ze later hun eigen plekje om televisie te kijken. Voorzie daarom een coax-kabel.
 • Bij het plaatsen van stopcontacten houd je rekening met beveiliging ervan.
 • Bij eender welke invulling is een warme ondergrond een must. Een tapijt is niet onderhoudsvriendelijk, opteer eerder voor een laminaat, parket, linoleum of een kunststof vloer.
 • Heb je kinderen die het goed met de buurkinderen kunnen vinden? Maak dan een speelhuisje over de omheining heen, met bijvoorbeeld langs beide kanten een glijbaan of klimrekje.

Relaxen in de zetel of aan de bar

In een ontspanningsruimte met zithoek kun je winter en zomer genieten, tenminste als het gebouw geïsoleerd is en je de verwarming kunt aansteken. Niet alleen kun je in deze ruimte fauteuils of zetel met televisie een plaats geven. Een bar is tegenwoordig ook zeer populair, net als een hoge tafel met krukjes of een op maat gemaakt kookeiland met barkrukjes.

Open oranjerie

Een eventuele uitbreiding van de tuinberging met een oranjeriegedeelte of veranda kan ook interessant zijn omdat dit het zomerseizoen verlengt in voor- en najaar. Bij de inrichting van een oranjerie of veranda is het belangrijk om voor duurzame outdoor stoffen te kiezen gezien de sterke uv-concenstratie in dergelijke ruimtes. De inrichting van de oranjerie voorzie je zoals je wilt: met een zithoek of leeshoek.
Met dank aan: Mira Verde

Stappenplan: hoe een tuinhuis (her)inrichten: meer over isoleren, fundering, verlichting en verwarming in het tuinhuis

Auteurs
: Kelly Cuypers & TiM Vanhove - april 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in