Daktuin

Intensieve vs extensieve daktuin

Binnen de daktuinen onderscheiden we twee types: de extensieve en de intensieve daktuin.

Extensieve daktuin

De extensieve tuin is niet bedoeld om te bewandelen, maar biedt louter een begroeiing. Bij een extensieve daktuin wordt een substraatlaag aan van ± 8 tot 15 cm aangebracht. Hierop worden vaak sedumplanten aangeplant. Deze planten zijn onderhoudsarm en gedijen goed op daken.
Een andere optie is het gebruik van lage grassen en vaste planten.
Deze toepassing kan zonder problemen gebruikt worden tot een hellingsgraad van 45°. Dit wordt meestal toegepast als groendak of boven op een parkeergarage.

Intensieve daktuin

Bij een intensieve daktuin is alles mogelijk: van grasveldje tot park met grote bomen, zwembaden en vijvers. Voor sommige aspecten zullen wel de nodige aanpassingen nodig zijn natuurlijk.
Deze intensieve daktuinen worden gebruikt als siertuin, gebruikstuin of als stadspark boven op een parkeergarage.
Bij het ontwerp van een intensieve daktuin dient de architect rekening te houden met een aangepaste onderbouw afhankelijk van het gewicht van de daktuin. Het gewicht verzadigd met water bij een substraatlaag van 25 cm dik bedraagt 400kg/m². Wanneer je voor een boomzone kiest, is een substraatlaag van 60 cm nodig. Het gewicht loopt dan al op tot 1000 kg/m².
De dikte van de substraatlaag wordt altijd aangepast in functie van de beplanting.

Planten op een daktuin

Op intensieve daktuinen worden altijd planten en struiken met een horizontale wortelgroei gebruikt. Grotere bomen en struiken dienen verankerd te worden.
Het onderhoud is hetzelfde als van een gewone tuin, je moet er dus wel rekening mee houden dat de beplanting bereikbaar blijft om te snoeien en te onderhouden. De bemesting en de beregening in dit type tuinen is van zeer groot belang!
Intensieve daktuinen zijn dikwijls beloop- en berijdbaar, je moet dus rekening houden met de nodige stabilisatie onder de verhardingsmaterialen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in