Daktuin
Intensieve vs extensieve daktuin
Binnen de daktuinen onderscheiden we twee types: de extensieve en de intensieve daktuin.
Extensieve daktuin
De extensieve tuin is niet bedoeld om te bewandelen, maar biedt louter een begroeiing. Bij een extensieve daktuin wordt een substraatlaag aan van ± 8 tot 15 cm aangebracht. Hierop worden vaak sedumplanten aangeplant. Deze planten zijn onderhoudsarm en gedijen goed op daken.
Een andere optie is het gebruik van lage grassen en vaste planten.
Deze toepassing kan zonder problemen gebruikt worden tot een hellingsgraad van 45°. Dit wordt meestal toegepast als groendak of boven op een parkeergarage.
Intensieve daktuin
Bij een intensieve daktuin is alles mogelijk: van grasveldje tot park met grote bomen, zwembaden en vijvers. Voor sommige aspecten zullen wel de nodige aanpassingen nodig zijn natuurlijk.Deze intensieve daktuinen worden gebruikt als siertuin, gebruikstuin of als stadspark boven op een parkeergarage.
Bij het ontwerp van een intensieve daktuin dient de architect rekening te houden met een aangepaste onderbouw afhankelijk van het gewicht van de daktuin. Het gewicht verzadigd met water bij een substraatlaag van 25 cm dik bedraagt 400kg/m². Wanneer je voor een boomzone kiest, is een substraatlaag van 60 cm nodig. Het gewicht loopt dan al op tot 1000 kg/m².
De dikte van de substraatlaag wordt altijd aangepast in functie van de beplanting.
Planten op een daktuin
Op intensieve daktuinen worden altijd planten en struiken met een horizontale wortelgroei gebruikt. Grotere bomen en struiken dienen verankerd te worden.Het onderhoud is hetzelfde als van een gewone tuin, je moet er dus wel rekening mee houden dat de beplanting bereikbaar blijft om te snoeien en te onderhouden. De bemesting en de beregening in dit type tuinen is van zeer groot belang!
Intensieve daktuinen zijn dikwijls beloop- en berijdbaar, je moet dus rekening houden met de nodige stabilisatie onder de verhardingsmaterialen.